Nova estafa de falses comandes de material sanitari a residències

Els Mossos d’Esquadra alerten, a través de les xarxes socials, d’una nova estafa a partir de diversos casos que han tingut lloc en residències per a la gent gran de Barcelona i de la seva àrea metropolitana. Consisteixen en la recepció de trucades on es sol·licita el cobrament d’un pagament pendent per una compra de material sanitari relacionada amb la covid-19.

La manera d’actuar dels estafadors sempre segueix un mateix patró: les trucades es fan en absència dels gerents o directors de les residències i quan al capdavant dels centres hi ha d’altres treballadors. La persona que truca es fa passar per un càrrec vinculat a l’administració o alguna organització de l’àmbit de la salut i els expliquen que rebran una comanda amb un equipament específic per fer front a la covid-19. Durant les trucades deixen clar que ja han parlat amb els responsables de la residència per donar versemblança a l’engany.

Els estafadors s’aprofiten, d’una banda de la necessitat d’obtenir material per fer front a la pandèmia i, de l’altra, amb les conseqüències en forma de sancions econòmiques si no es fa el pagament de la suposada comanda.

En tots els casos qui truca diu ser un càrrec d’algun organisme de salut rellevant en contacte en aquell moment amb la persona que dirigeix la residència i que ha autoritzat el pagament pendent que s’acaba fent, generalment, a través d’aplicacions d’enviament de diners a l’estranger.

Els Mossos avisen que no es facin mai pagaments sense haver fet prèviament les màximes comprovacions, tant pel que fa a autoritzacions com pel que respecta a les necessàries verificacions i recorden que, davant del dubte, no es satisfaci cap pagament. Es recomana trucar al 112 i facilitar la informació al respecte.