Óscar Romero
Óscar Romero, un gavanenc que dissenya jocs de taula (Foto: cortesia Óscar Romero)

Óscar Romero és gavanenc, té 46 anys, i pot presumir d’una dedicació molt especial: dissenya i crea jocs de taula. L’afició va sorgir fa uns 10 anys quan Romero, que és mestre de professió, va conèixer a “una persona que va passar pel meu centre que va portar un munt de jocs nous de taula que jo no havia vist mai, i em vaig quedar al·lucinat de la quantitat de jocs que existeixen que no es veuen. Fins llavors jo coneixia els típics que coneix tothom, però amb aquesta persona vaig descobrir que hi ha moltíssims jocs que no es coneixen”.

A partir d’aquí, “vaig començar a aplicar alguns d’aquests jocs per treballar a l’aula, i vaig veure que és una eina molt útil per tal que els joves s’enganxessin a una activitat i que em permetia introduir contingut educatiu a l’aula”. I ja després va venir la creació dels seus propis jocs per poder publicar-los fora de l’àmbit educatiu.

El procés per crear un joc de taula comença per “fer-te tu mateix un primer prototip com puguis i testejar-lo amb jugadors. S’ha de provar molt amb molts tipus de jugadors diferents i especialment amb altres creadors, que et poden dir on pot fallar el joc”. Després d’aquesta fase, el joc es porta a una editorial per veure si hi ha sort i es publica.

En relació a les editorials de joc, “a tota Europa hi ha una quantitat enorme d’editorials, especialment a Alemanya, que és la capital europea del joc de taula. A Catalunya la veritat és que tenim sort perquè el sector ha anat creixent i cada vegada hi ha més aficionats als jocs de taula, així que cada vegada hi ha més editorials que aposten per autors de jocs nous de taula”.

I això és així fins el punt que, ara mateix, els jocs de taula ja no els creen les empreses, com passava fa unes dècades, sinó que “ara mateix la majoria de jocs de taula els creen els creadors, que a la vegada són jugadors”, tot i que Romero matisa que “no existeix la professionalització en aquest sector, és molt difícil viure de la creació de jocs de taula, i la majoria que poden són autors consagrats d’altres països, no d’Espanya”.

El món dels jocs de taula, doncs, és un sector que està agafant volada en ple segle XXI dominat per les pantalles: “El joc de taula ha acompanyat a la Humanitat des de sempre, i a l’actualitat el seu consum està augmentat, hi ha un entramat empresarial que està consolidant-se poc a poc, i ara hi ha gairebé tants jocs com persones i gustos. Crec que aquí a Espanya el joc de taula ha vingut per quedar-se”.

Romero ha publicat fins ara quatre jocs de taula, tots ells dins de l’àmbit familiar encara que molts diferents entre ells. I aquest 2023 “ja tinc els contractes signats per 3 jocs més que es publicaran al llarg d’aquest any que acaba de començar”. Des d’aquí li desitgem tota la sort del món.