aigua
Pañella, davant una de les tres sortides d'aigua que serveixen per regar els camps gavanencs

La pagesia de Gavà no es veurà afectada per les restriccions d’aigua en la conca Ter-Llobregat que s’activen el proper divendres. Així ens ho ha assegurat el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, i la raó és ben senzilla: “Els camps de Gavà es reguen amb aigua regenerada que prové de la depuradora de La Murtra, tenim tres sortides que donen uns 15.000 metres cúbics diaris d’aigua pels conreus tant de Gavà com de Viladecans”.

Segons Pañella, “el 80% o el 90% de la pagesia de Gavà utilitza habitualment aquesta aigua regenerada, i el que no la utilitza agafa aigua freàtica o de pous”. Per tant, de moment, “no estem preocupats mentre no vingui altra normativa nova o si arriba el mes d’agost i encara estigués en actiu aquesta, ja que a l’agost ens augmenten 3.000 metres cúbics i, si no ens els donessin, llavors sí tindríem un problema”.

Ara mateix, el principal problema de la pagesia gavanenca no és, doncs, la restriccions en l’ús de l’aigua, sinó la temperatura: “Que estem a 23 de novembre i a 20 graus ens afecta molt, per la verdura d’hivern necessitem més fred i ja hem tingut algunes plagues que ens ha costat molt aturar-les”. La manca de pluja també és un problema important: “Una pluja ens aniria molt bé, en aquests moments uns 20 ó 30 litres ens ajudarien molt, tot i que nosaltres perdem més per inundacions que per sequeres, però sí que patim una mica amb aquesta falta de pluja”.

Hi ha conreus que ja estan afectats tant per les temperatures com per la sequera, com per exemple “els raves o els naps, que els costa molt de néixer amb aquesta temperatura i aquesta sequera, la pluja aniria bé per aquestes plantes petites”.

aigua
L’aigua de la depuradora de La Murtra arriba als camps gavanencs a través de tres sortides com aquesta

Les restriccions d’aigua que s’activen el proper divendres 25 de novembre són el resultat de l’ampliació de l’alerta per sequera a les conques Ter-Llobregat (la que nodreix d’aigua a Gavà) i Darnius-Boadella que ha decretat la Generalitat de Catalunya. No afecten al consum domèstic però sí al reg agrícola, que s’ha de reduir en un 25%. També afectarà a usos ramaders (reducció del 10%), industrials (5%), i usos recreatius que impliquin reg (30%).