pedra seca
Un moment de la inauguració de la mostra, ahir al Museu de Gavà

Des d’ahir es pot visitar al Museu de Gavà l’exposició Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya, que indaga en la història d’aquest tipus de construccions a Catalunya i, particularment, a l’entorn de Gavà. La mostra està produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), entitat que s’ha encarregat de la preparació tant de les imatges com dels textos que hi figuren en els plafons que composen la mostra

APSAT es va constituir l’any 2002 amb l’objectiu de “conservar i difondre el coneixement de la pedra seca a Catalunya”, en paraules de Ramon Artigas, vocal de catalogació de l’entitat. Aquesta exposició, doncs, vol difondre un tipus de construcció molt peculiar ja que “s’utilitzen pedres sense cap element de cohesió, és a dir, ni ciment ni argamassa ni res que uneixi les pedres, simplement les pedres amb el seu propi pes, ben travades, amb falques, i així es va pujant tant les parets com les barraques com qualsevol construcció de pedra seca que podem trobar per les muntanyes de Catalunya”.

L’entitat anima a participar activament en la Wikipedra, lloc web “obert a tothom, on han col·laborat 590 persones, i on hi ha 28.608 barraques catalogades a tot Catalunya. D’aquestes, n’hi ha 6 catalogades en l’entorn de Gavà que es van fer al segle XIX, com gairebé totes, un moment que anomenem “el segle d’or” de la pedra seca perquè va haver un canvi paisatgístic a tot Catalunya importantíssim”.

Artigas vol també posar en valor que aquesta exposició itinerant “ha passat ja per uns 50 municipis de Catalunya i l’han visitat més de 18.000 persones, és una de les exposicions més vistes de les que ha preparat el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya”.

En la inauguració, que va tenir lloc precisament ahir a la tarda, la directora del Museu de Gavà, Noemí Casado, ens va assegurar que “en portar aquesta exposició a Gavà es va fer una ampliació de la mateixa amb l’objectiu de posar en valor tots aquests elements arquitectònics que tenim al nostre municipi, i amb moltes ganes de que la gent de Gavà pugui conèixer tota aquesta arquitectura”.

També s’hi va atansar a la inauguració Ángel Losada, membre del grup Ecologista Quercus, qui ens va explicar que, tot i que en el terme municipal de Gavà n’hi ha catalogades sis barraques, “en l’entorn de La Pleta i de zones properes a Gavà hem arribat a catalogar fins a 10 barraques. A Gavà, a banda d’aquestes, no hem trobat cap resta més de barraques d’aquest tipus, i si alguna persona en troba li preguem que es posi en contacte amb nosaltres”.