plaques fotovoltàiques
Aquestes són les plaques que hi ha al terrat del CSE (i l'alcaldessa és al fons de blanc)

L’Ajuntament de Gavà reforça el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic. A la substitució de 6.295 punts de llum de la via pública amb tecnologia LED, se suma la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes del Centre de Serveis a l’Empresa i del magatzem de PRESEC. Unes intervencions que l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha visitat avui i que comportaran un important estalvi econòmic i energètic i una reducció de les emissions de CO2.

Badia ha destacat que “aquest és el camí que vam encetar fa ja un temps i en el qual cal aprofundir. Poc a poc anirem fent de la nostra una ciutat que aposta clarament per la sostenibilitat, i demostra que estem molt concernits en el tema de l’estalvi energètic i de CO2, tenint en compte a més que aquest estalvi reverteix en un estalvi econòmic de l’Ajuntament que al final beneficia a tots els veïns de Gavà, per tant no és només un tema mediambiental sinó que també és una qüestió econòmica”.

De fet, Badia ha incidit en la qüestió de la dicotomia medi ambient versus economia: “Les dues coses van de la mà, no parlem d’economia contra medi ambient sinó més aviat el contrari, no hi ha dicotomia aquí ja que tot allò que ens ajuda en el medi ambient també ens reverteix en un estalvi econòmic, en una seguretat ciutadana, i sobretot en benefici social”

Respecte a la renovació de l’enllumenat públic amb tecnologia LED, aquestes tasques arriben ara a la seva recta final amb la substitució dels últims punts de llum a diferents carrers del nucli urbà. Acabats els treballs, s’hauran reposat 6.295 punts de llum a tots els barris de la ciutat i polígons industrials. Aquesta intervenció permetrà un estalvi econòmic i energètic de prop de 280.000 euros i 2,7 milions de kWh anuals, així com una reducció de les emissions de CO2 en 891 tones l’any. Els treballs han comptat amb una inversió de més d’un milió i mig d’euros que quedarà amortitzada en un període de sis anys. En termes energètics, el consum es reduirà prop del 70%.

La incorporació de la tecnologia LED implicarà renovar la totalitat de la llumenera, tant des del punt de vista lumínic com elèctric. A banda de l’estalvi energètic fruit de l’eficiència de la nova tecnologia, les noves llumeneres disposen d’òptiques més eficients que eviten la dispersió de la llum. També permeten la regulació de flux lumínic aleshores central de la nit, augmentant l’estalvi energètic total.

Si bé la substitució de les llumeneres suposa el 61% del cost de l’actuació, aquesta també contempla la implantació d’un sistema de supervisió i control de les instal·lacions en l’àmbit energètic i d’avaries, i la remodelació i adaptació de les instal·lacions elèctriques i mecàniques de l’enllumenat públic. Aquests darrers treballs s’allargaran fins a finals d’any.

Badia ha qualificat tot aquest procés de substitució de llumeneres de “molt important”, posant a més l’accent en la millora de la qualitat de la llum que ofereixen aquestes noves bombetes LED: “A principis de juny ja les haurem canviat totes, i ens permetrà augmentar la qualitat d’aquestes llumeneres ja que els carrers de la ciutat estaran il·luminats molt millor que abans i, per tant, seran més segurs”.

plaques fotovoltàiques
Substitució d’una de les darrreres llumeneres, aquest matí al Parc del Mil·lenni

Respecte a les plaques fotovoltaiques al CSE i a PRÉSSEC, parlem d’una inversió de més de 97.000 euros per un total de 216 mòduls fotovoltaics. Això permetrà un estalvi de 32.672 kg de CO2 anuals. L’electricitat generada servirà per a l’autoconsum dels dos equipaments municipals. A més, es vendran els excedents d’electricitat que es puguin generar. Aquest sistema no genera cap mena d’impacte negatiu al medi, ja que no hi ha generació de residus, emissions de fums o gasos i, a més, està totalment integrada arquitectònicament amb el mateix.

La seva instal·lació al CSE i a PRESEC s’emmarca en l’estratègia de transició energètica per complir amb els objectius climàtics europeus i mundials. En aquest sentit, l’Ajuntament de Gavà, amb el suport de l’AMB,  treballa en  la implantació de plaques fotovoltaiques a altres equipaments municipals: “La segona fase ens portarà a posar plaques fotovoltaiques a totes les escoles públiques de la ciutat, a la Nova Piscina Municipal, i al Casal Municipal de Can Tintorer”. També s’ampliarà la superfície de coberta fotovoltaica a l’edifici de l’Ajuntament.