socolimpiades

Aquest dilluns, 4 de setembre, s’han celebrat a la platja de Gavà, a l’altura de l’accés 15, les terceres olimpíades de socorristes o, el que és el mateix, les Socolimpiades. Aquest esdeveniment va néixer l’any 2021 com un espai de trobada per crear consciència en la societat sobre els perills que suposa prendre un bany al mar, les cures que s’han d’assumir i destacar la importància de la figura del socorrista. També tenen com a objectiu fomentar la unitat i la companyonia entre treballadors, així com transmetre la importància del sector i del creixement professional que s’està desenvolupant a Catalunya en els darrers anys.

Tot plegat es vehicula a través de diferents proves físiques directament relacionades amb la professió. El coordinador de socorristes a la platja de Gavà, Nacho Ibáñez Cornet, ha explicat el programa d’activitats, com “l’Aquatló i el rescat per equips. Després farem la prova de Beach Flag i compartirem un tercer temps amb les persones que s’hi han acostat”. Ibáñez també va agrair la presència de les autoritats municipals, encapçalades per l’alcaldessa.

socolimpiades

Gemma Badia ha destacat la importància de les Socolimpiades, ja que és un moment idoni per fer valdre la feina dels i les socorristes a tots els municipis: “Tenim aquí a gent de Sitges, Castelldefels, Gavà, el Prat… fins i tot hi ha qui ha vingut des de Platja d’Aro. Això vol dir que aquesta gent sent que són un col·lectiu que, a més, està reivindicant unes condicions laborals que, pensem, potser no estan regulades, sobretot en el sentit d’uniformitat”. L’alcaldessa ha volgut explicar que, actualment, “els horaris de socorrisme són diferents en funció del que determina cada municipi, que la distància entre les casetes també és diferent, així com quan comença i quan acaba la temporada. Això no permet que hi hagi una homogeneïtzació entre les platges a l’hora d’oferir un servei de seguretat, que és el que fan aquestes persones”. Així i tot, només a la platja de Gavà hi ha hagut fins al moment 42 rescats, 42 persones que s’han salvat, malgrat que moltes vegades la gent només coneix les que, malauradament, no ho han fet.

Les Socolimpiades van començar amb la preparació i entrada en calor dels competidors, per continuar amb l’Aquatló, consistent en la tornada per fora del canal nàutic (400 metres de natació) i 1000 metres corrent per la sorra. El rescat per equips va simular una víctima a uns 100 metres de la riba, que ha de ser atesa per tres socorristes amb un element en el menor temps possible. Després de la foto de grup i els parlaments, la festa va continuar amb la prova de Beach Flag, amb diferents proves per atrapar una bandera i demostrar les habilitats que els i les professionals del socorrisme treballen cada dia.