ple

El ple de setembre es va obrir ahir amb la lectura, per part de tots els grups municipals, d’un manifest pel Dia Internacional de les Persones Grans, que se celebra aquest diumenge 1 d’octubre. La part resolutiva del ple va consistir, entre d’altres, en l’aprovació inicial del pla d’emergència i estalvi en situació de sequera i de l’aprovació provisional del pla per l’assignació d’usos d’un equipament del centre per a habitatge social.

Al ple es van aprovar també dues declaracions polítiques, la primera d’elles presentada pels grups del Partit dels Socialistes, Esquerra Republicana, el Partit Popular i Junts per Gavà, per donar suport a la pagesia del Delta del Llobregat en la demanda de mesures al Govern de la Generalitat. El portaveu de Junts, Isidre Casas, va obrir la lectura de la declaració, dient que perquè la Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA) sigui viable “és necessari disposar de recursos i realitzar el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge i el Pla Rector d’ús i gestió”, i que han estat aquestes mancances “les que ha donat lloc a la situació de deteriorament dels Espais Naturals del Delta del Llobregat”. Mònica Parés, del PP, va manifestar que “la defensa dels ocells ha de ser compatible amb garantir una alimentació de proximitat per a la població, el compliment dels ODS i reduir la petjada de carboni amb productes de proximitat”. Miquel Roselló, portaveu d’Esquerra Republicana, va començar a enumerar els requeriments que fan a la Generalitat, entre ells “convocar les tres taules de treball a les que es va comprometre el Govern de la Generalitat: una per la delimitació de la ZEPA, l’altra per la millora de les infraestructures hidràuliques i de desguàs, i la tercera per iniciar la revisió de la normativa del Parc Agrari”. Jordi Tort, del PSC, va continuar amb les reclamacions, com “retirar sediments i vegetació de rieres davant del perill d’inundacions”, “refer el projecte de millora del sistema de drenatge i gestió de nivells de la zona humida de la Murtra” o “dur a terme un pla de manteniment de totes les infraestructures hídriques i hidràuliques”. Aquesta reclamació d’inversions va ser recolzada per la resta de partits excepte En Comú Podem, que hi va votar en contra perquè no es va acceptar la seva esmena per incloure entitats ecologistes a les taules de treball.

Precisament ECP va ser l’encarregat de presentar la segona declaració política de la sessió, de rebuig a les actituds sexistes i masclistes en l’àmbit esportiu. Estela Ortega va exposar la situació que es va viure just després que la selecció espanyola femenina guanyés el mundial de futbol, amb el petó que l’aleshores president de la Federació Espanyola, Luis Rubiales va fer a la jugadora Jenni Hermoso: “Les accions de l’expresident Rubiales i de tots aquells que van aplaudir el discurs del no dimito han demostrat a la societat que queda molta feina de conscienciació i lluita feminista a l’esport” . Esquerra Republicana va donar suport a aquesta declaració. La regidora Marta Jiménez va fer la lectura dels acords que es demanen al text, com manifestar el rebuig a les actituds i declaracions masclistes dels implicats, exposar “el compromís de l’Ajuntament de Gavà en el suport a l’esport femení i en la lluita per la igualtat en el món de l’esport”, i donar suport a “les propostes dels sindicats respecte al salari mínim” de les jugadores. La declaració va rebre 19 vots a favor i els dos en contra de Vox, que va assegurar que no volien participar de l’espectacle mediàtic que s’ha produït arran dels fets exposats.