LGTBIQ+
Herrera e Ibáñez en el Ple del passat dimarts (al fons, en els extrems esquerre i dret respectivament)

El Ple Municipal de juny es va avançar al passat dimarts 28 (en comptes de l’habitual darrer dijous de cada mes) per tal que no coincidís amb la Festa Major d’estiu de Gavà. Cada 28 de juny es celebra el Dia Internacional de l’Orgull LGBT+, i el plenari no va ser aliè a aquesta efemèride: d’una banda, Podemos va presentar una declaració política “per garantir els drets de les persones LGTBIQ+ a Catalunya”, i de l’altra banda el grup municipal del PSC va fer-se una foto conjunta, tot just abans de l’inici de la sessió, per mostrar el seu recolzament al col·lectiu LGTBIQ+.

La declaració política de Podemos (PODEMOS) es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups municipals a excepció del regidor no adscrit, Miguel Ángel Ibáñez, que es va abstenir. De fet, Ibáñez i el portaveu morat, Miguel Herrera, van evidenciar el seu distanciament en la manera de veure la qüestió LGTBIQ+. Ibáñez va dir que “la determinació de gènere ha de basar-se en quelcom més que un sentiment personal que en qualsevol moment pot variar”. El regidor no adscrit va mostrar-se “a favor de garantir els drets de les persones LGTBI, i en aquest sentit estic completament d’acord amb alguns dels acords que es proposen en aquesta declaració”, però “alguns no em semblen lògics, altres fan referència a peticions que poden ser contraproduents en termes d’igualtat, i altres demanen en realitat coses que ja s’estan complint en aquests moments”.

Herrera va contestar a Ibáñez en aquests termes: “Vostè segur que se sent heterosexual i home, i ens alegrem d’això i no dubtem d’això. Vostè sap qui és i què és el que vol, així que per descomptat ha de ser la pròpia persona la que auto determini el seu gènere o la seva orientació sexual, no pot haver un element extern com vostè deia, de la mateixa manera que vostè està auto determinat en home i en heterosexual i ningú l’acusa ni el culpa, i ningú està dubtant de que potser vostè s’ha confós”.

Ibáñez, per al·lusions, va demanar novament torn de paraula per assegurar que “una cosa és el gènere i altre és el sexe, parlem d’una qüestió biològica de cromosomes on la pròpia biologia reconeix dones en cossos d’homes i homes en cossos de dona. Però deixar que una persona pugui canviar en qualsevol moment el seu sentiment entranya legislar sobre sentiments, i els sentiments no es poden legislar mai. No pot haver una auto definició personal de cadascú, la determinació de gènere ha d’anar més enllà del sentiment d’una persona en un moment donat, ha d’assegurar-se que sigui un sentiment durador i no producte d’una situació concreta o temporal o d’un capritx”.

El portaveu morat, per concloure aquest intercanvi d’opinions, li va respondre a Ibáñez que “les persones que canvien d’orientació sexual, o de gènere, ho tenen claríssim, no necessiten que ningú vingui al darrera. Per posar un exemple, ningú passa el trauma que passa una persona trans per un capritx d’una nit, li ho ben asseguro”.

Mónica Parés, portaveu del Partit Popular (PP), va destacar en el seu torn de paraula que “s’ha de treballar en els nostres carrers ja no només en la defensa dels drets d’aquest col·lectiu, sinó en pro del sentit comú, de la igualtat i de la llibertat. Si aconseguim això, llavors serà més fàcil després fer de tot el que resta una realitat”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà (JUNTS), va voler posar de manifest que “des de Junts no podem imaginar una Catalunya igualitària sense pensar en les polítiques de diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere, cal una mirada transversal que permeti abordar la situació en tots els àmbits”. Casas creu que, “en definitiva, s’ha avançat força, però la realitat és que encara hi ha molt camí per endavant”.

Francisco Gavilán, portaveu de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), ho té de la seva banda molt clar: “El problema de veritat ve dels governs independentistes, ja que el 10 d’octubre de 2014 es va aprovar una llei per garantir els drets d’aquest col·lectiu, però a data d’avui tant aquesta llei com la de 2010, les dues autonòmiques, manquen de disposicions reglamentàries per poder fer-les efectives. I, com a conseqüència d’aquesta deixadesa, hem d’assistir a episodis d’assetjament i discriminació per diversitat i orientació sexual”. Gavilán ha estat contundent en assegurar que “els governs independentistes no faran res efectiu o real per acabar amb els problemes del col·lectiu LGTBI”.

Per part d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es va posicionar el seu portaveu, Miquel Rosselló, qui va destacar que el seu grup “està a favor de tots els punts d’acord que demana Podemos en aquesta declaració, i també estem a favor de seguir treballant per aconseguir els objectius demanats”.

La regidora del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Alba Riba, va assegurar també que el seu grup municipal “comparteix els motius i els arguments presents en aquesta declaració. Les agressions de tot tipus segueixen augmentant en el col·lectiu LGTBI, i la unió per acabar amb l’odi és evidentment essencial”.

LGTBIQ+
Els membres del grup municipal del PSC es van fer aquesta foto per recolzar al col·lectiu LGTBIQ+

Precisament, van ser els membres del grup municipal socialista els que, tot just abans de l’inici de la sessió plenària, van fer-se una foto davant de l’Ajuntament per mostrar el seu suport al col·lectiu LGTBIQ+ aprofitant que era el Dia de l’Orgull Gai. La mateixa Alba Riba, que és regidora de Polítiques d’Igualtat i LGTBI, va explicar que amb aquest gest simbòlic de fer-se una fotografia “el grup socialista referma el seu compromís amb els drets LGTBI, i d’aquesta manera volem que totes les persones gavanenques d’aquest col·lectiu tinguin molt clar que estem treballant per elles, que treballem per tal que els seus drets estiguin defensats, per tal que tinguin els serveis que siguin necessaris, i per tal que no pateixin discriminació en cap àrea de la seva vida on vulguin desenvolupar-se, ja sigui per exemple a la feina o en l’àmbit educatiu”.

Riba va recordar a més que “els socialistes sempre hem treballat pels drets LGTBI tant a l’Estat, amb lleis progressistes, com aquí a Gavà reforçant per exemple el Servei d’Atenció Integral, i continuarem en aquesta línia any rere any per poder tenir una ciutat cada vegada més diversa i més lliure pels nostres veïns”.