Ple Municipal
El Ple Municipal d'ahir va ser el primer presencial des de l'inici de la pandèmia

El Ple Municipal del mes de setembre, celebrat ahir dijous 30, va servir (entre d’altres coses) per aprovar quatre declaracions polítiques presentades per diversos grups municipals. Tres d’elles es van aprovar amb unanimitat del plenari. Són les presentades pels grups de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), Junts per Gavà (JUNTS), i la que van presentar conjuntament el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Podemos (PODEMOS).

La de Ciutadans instava al plenari a recolzar el foment de la formació professional i la formació professional dual a Gavà. Francisco Gavilán, regidor dels taronges, va explicar que “el pressupost destinat per la Conselleria d’Educació per l’impuls de la nova FP és de 27 milions d’euros i, tenint en compte que el pressupost total de la Conselleria és de gairebé 6.000 milions, es pot apreciar l’escàs interès real del govern de la Generalitat de Catalunya en la matèria”.

Per aquest motiu, Cs instava en aquesta declaració al consistori, entre d’altres, a “demanar al Departament d’Educació que desenvolupi les accions necessàries per la informació, orientació i assessorament professional i laboral de suport als centres escolars, familiars i alumnes del municipi, per tal de garantir la igualtat d’accés a la informació en l’oferta de formació a la nostra ciutat”.

La declaració política de Junts s’orientava al “suport de la gent gran i contra la deshumanització dels serveis bancaris davant la bretxa digital”. Tal i com va explicar Isidre Casas, portaveu de la formació, la declaració insta al consistori a “demanar a les entitats financeres i bancàries que operen a Gavà que revisin els seus protocols, recuperant l’atenció personalitzada adreçada a aquelles persones grans o vulnerables que no poden fer ús de les noves tecnologies, acompanyant-les, informant-les i assessorant-les en la realització de gestions sense el cobrament de cap tipus de comissió”.

La darrera de les tres declaracions polítiques aprovades per unanimitat és la que van presentar el PSC i PODEMOS en suport d’un manifest que els va fer arribar un grup de ciutadans demanant una millora dels serveis d’atenció primària. Aquest manifest expressa la preocupació d’aquests gavanencs per la situació actual de l’atenció primària sanitària a Gavà, i proposa “una millor planificació i organització dels recursos sanitaris existents orientats a un tractament integral dels pacients, amb una atenció individualitzada necessària que eviti situacions com ara derivacions a programes o a professionals no concrets, duplicats o fins i tot contradictoris”.

El manifest també denuncia que “hem viscut durant mesos una situació insostenible per una ciutat de 47.000 habitants, on ens han deixat durant els caps de setmana sense cap tipus d’atenció sanitària, i per això reclamem un servei sanitari d’urgències les 24 hores del dia de dilluns a diumenge”.

La quarta declaració política aprovada en la sessió plenària d’ahir era la presentada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) sobre els sistema bancari i les seves pràctiques. Segons va explicar Miquel Rosselló, portaveu dels republicans, la seva declaració política pretén que el consistori proposi diversos canvis en el mode de treball del sector. Entre aquestes transformacions en destaquen “la modificació de l’article 51 de l’estatut dels treballadors de la banca per tal que els directius no puguin iniciar un procediment d’acomiadament col·lectiu; que el 50% dels treballadors de la banca que hagin de ser acomiadats siguin reubicats en finestreta per donar atenció directa als clients; i establir que els directors no s’apugin ni sou ni pensions mentre els bancs deguin els més de 45.000 milions d’euros del rescat”.

El Ple Municipal d’ahir, per cert, va ser el primer que es va celebrar de manera presencial des de que va esclatar la pandèmia del coronavirus el març de 2020. D’ençà aleshores, totes les sessions plenàries s’havien celebrat per videoconferència, així que la Sala de Plens va acollir ahir de nou aquesta normalitat pre-pandèmia.