Podemos defensa un Pacte estatal pel dret a la vivenda
Miguel Herrera.

El grup municipal de Podemos a Gavà presentarà una declaració política al Ple d’aquest mes de desembre per demanar la resta de formacions que es posicionin a favor de la creació “d’un Pacte d’Estat pel Dret a l’habitatge”.

La formació morada es mostra preocupada per l’elevada xifra de desnonaments que, segons assegura, “el nostre país liderava al 2019 a nivell europeu, amb 54.000” critiquen que “la xifra de vivenda pública és molt baixa i, en general, els preus de compra i lloguer desorbitats”. Segons Podemos “aquest situació es fruit de 40 anys de mala gestió política” i defenen que “les noves mesures aprovades pel Govern estatal de PODEMOS i PSOE s’allunyen dels errors del passat, tot i que encara són insuficients”.

Podemos Gavà diu que “aturar desnonaments, els ajuts al lloguer o la pròrroga automàtica dels contractes de lloguer han estat mesures s essencials”, però que caldria “prorrogar-les enfront l’actual crisi econòmica derivada de la Covid-19”

Així, es mostren convençuts que “des del municipalisme tenim que liderar una estratègia compartida amb la resta d’administracions per garantir aquest dret. Una estratègia que abordi la imminent emergència, però que també se centri en canvis de caràcter estructural” per això volen instar “a la cooperació entre totes les administracions públiques i actors socials polítics per fer front a la crisi habitacional, agreujada pel COVID-19, i fer tots els esforços possibles per garantir el dret a l’habitatge, mitjançant un Pacte de Estat que contempli els següent punts:

  • L’impuls de l’habitatge com a sector estratègic per a la recuperació econòmica, la cohesió social i la lluita contra el canvi climàtic, respectant el patrimoni cultural i l’entorn natural. Per a això fa falta un increment del pressupost de fins a l’1% del PIB.
  • Aplicació d’una nova moratòria per a desnonaments i una nova pròrroga automàtica dels contractes de lloguer, de com a mínim 6 mesos.
  • Creació de mecanismes de mediació obligatòria com a requisit previ a l’inici de qualsevol procés judicial de desnonament.
  • Inici d’una una reforma fiscal per beneficiar el lloguer protegit i la rehabilitació de viviendes.
  • Impuls a la construcció d’habitatge de lloguer protegit i altres règims no especulatius com la cessió d’ús mitjançant processos d’industrialització.
  • Impuls a la rehabilitació energètica i d’accessibilitat del parc d’habitatges.
  • Garantia dels drets energètics
  • Lluita contra l’especulació
  • Reconversió dels habitatges buits de la SAREB i de les grans forquilles en habitatges de lloguer per a famílies vulnerables.