Podemos
Podemos demana un pla de rescat del sector de la cultura (Imatge d'arxiu de l'Espai Maragall)

Podemos (PODEMOS) demana un pla de rescat de la Cultura, “un dels sectors més afectats per la pandèmia de la Covid-19 i a la vegada el que en aquests temps ha aconseguit entretenir i distreure a la població”. La formació morada exposarà en el proper Ple Municipal una bateria de propostes encaminades a canalitzar ajudes a aquest sector.

Podemos justifica aquestes mesures ja que la Cultura “no és un sector menor a Espanya, on dóna feina a més de 700.000 persones segons dades de l’EPA i representa més del 3% del PIB”. També recorden que la Cultura “és una sector composat principalment per pimes, autònoms i petites cooperatives”. El govern de l’estat espanyol, recorden els morats, “ja ha destinat més de 75 milions d’euros per finançar aquestes empreses, i també ha promogut una línia de liquiditat dirigida a aquest sector amb un import de 780 milions d’euros”.

El grup morat proposarà en el Ple que s’insti al Govern de la Generalitat a actuar en algunes línies. Una d’elles seria la creació “d’una taula amb els actors implicats que tingui l’objectiu d’assolir un Acord Nacional de Rescat de la cultura en viu a Catalunya”. Una altra petició seria “garantir la contractació en Règim Especial d’Artistes als professionals de la cultura que realitzen tasques tècniques o no creatives, sense les quals el normal funcionament del sector cultural seria impossible”.

Podemos també vol que la Generalitat “articuli ajudes directes per fomentar l’activitat per a músics, artistes i treballadors de la cultura, ajudes que facin front a la situació d’emergència d’aquests treballadors”. Els morats també demanen al govern català que, “respectant l’autonomia local, es redacti una instrucció per instar a compensar als artistes del sector per les cancel·lacions unilaterals dels ajuntaments a causa de la Covid-19, tot i que l’activitat en espectacles públics està permesa i regulada per llei, i dins dels termes contractuals signats”.

Segons Podemos, a Catalunya “el sector cultural reclama un canvi de paradigma per tal que no només es dediquin més diners a la cultura, sinó que hi hagi un tomb en la consideració que mereix la cultura als pressupostos catalans. Un problema que s’arrossega des de 2008 amb una caiguda de l’activitat del sector de fins el 50% en certs àmbits, advertint del perill de que la capitalitat cultural de Catalunya pugui deixar d’existir en breu a molts sectors”. Així doncs, els morats ho tenen molt clar respecte a la situació de la Cultura a Catalunya: “La pandèmia només ha estat un accelerador d’una situació que ja s’estava produint en els darrers anys”.

Podemos vol puntualitzar, per últim, que “la Covid-19 ha demostrat que, prenent les mesures necessàries, la cultura és segura ja que no s’han reportat focus d’infecció ni brots associats a esdeveniments culturals”.