Podemos
Miguel Herrera i Estela Ortega, portaveu i regidora de Podemos a l'AJuntament de Gavà (Imatge d'arxiu)

El Ple Municipal de febrer que es va celebrar el passat dijous 23 va aprovar una declaració política presentada pel grup municipal de Podemos (PODEMOS) que es posicionava a favor de la igualtat salarial entre homes i dones. La declaració es va aprovar per unanimitat i, per tant, hi van votar favorablement el grup municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), el d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), el de Junts per Gavà (JUNTS), el del Partit Popular (PP), i també el regidor no adscrit, a banda òbviament del grup municipal proposant.

El text de la declaració destaca que “és evident que hi ha una bretxa salarial important entre homes i dones. Segons l’Organització Internacional del treball, a tot el món les dones guanyen un salari mitjà un 23% inferior al dels homes, el que equival a treballar gratis durant gairebé dos mesos a l’any”. Segons s’apunta en el mateix text, aquesta bretxa salarial “es deu en part a la discriminació de gènere, però també a la manca d’oportunitats de desenvolupament professional, la concentració de dones en feines mal remunerades, i la carga desproporcionada de responsabilitats familiars i de cura que recau sobre les dones”.

La declaració sosté que “la igualtat salarial és un dret fonamental i és essencial per garantir la igualtat de gènere a la vida laboral i per assolir la igualtat econòmica. És necessari pressionar als governs i a les empreses per tal que prenguin mesures efectives contra aquest problema”.

El principal punt d’acord de la declaració dels morats proposà “condemnar els insults masclistes, les insinuacions misògines i els comentaris ofensius de l’alcalde de Villar de las Cañas contra la ministra Irene Montero”. El segon punt d’acord ja es va centrar més en la qüestió salarial i, en aquest sentit, instava al govern espanyol a “seguir lluitant per la igualtat de drets i d’oportunitats de les dones, reivindicant un tracte igualitari i just per les dones en els entorns laborals i exigint la igualtat salarial entre homes i dones”.

El regidor no adscrit, Miguel Ángel Ibáñez, es va mostrar d’acord en que “igualtat de feina implica igualtat de sou”, i va destacar que per aconseguir aquest objectiu “s’ha de treballar molt en la igualtat d’oportunitats i sobretot en la igualtat de formació”. Ibáñez va advertir, per últim, que votaria a favor dels acords però que no subscriu la totalitat de la part expositiva.

Per part del PP, la seva portaveu, Mónica Parés, va dir-li als morats que “també nosaltres condemnem les declaracions de l’alcalde de Villar de las Cañas, com totes les declaracions masclistes que qualsevol persona o càrrec públic realitzi contra qualsevol dona. També els atacs de l’esquerra contra les dones que no pensen com ella, i especialment les del senyor Pablo Iglesias contra Isabel Díaz Ayuso”.

El portaveu de Junts, Isidre Casas, va destacar de la seva banda que hi ha “un problema de transparència salarial a les empreses. Encara sembla que aquesta transparència és un tema tabú o una informació privilegiada per uns pocs, tot i que les noves generacions sembla que no estan d’acord amb aquesta opacitat salarial”. Casas va recordar, en aquesta direcció, que “a Islàndia, que és el país paradigma de la igualtat de gènere i salarial, des del 2018 les empreses que tenen més de 25 treballadors han d’auditar els sous i els complements salarials per obtenir un certificat governamental d’igualtat salarial sota l’amenaça d’importants sancions”.

Per part de Ciutadans, el seu portaveu, Francisco Gavilán, va mostrar la seva “sorpresa perquè la declaració de Podemos es centra en el punt 1. Per descomptat que condemnem aquests insults, però ens agradaria que també ells condemnessin quan s’insulta a altres polítics d’altres tendències polítiques, com per exemple quan Pablo Iglesias insultava a Ana Botella per ser la dona de qui era. S’ha de condemnar tots i cadascun dels insults, i des de Ciutadans sempre hem condemnat la violència vingui d’on vingui”.

Des d’ERC, la seva portaveu, Marta Jiménez, ha assegurat que el vot de la seva formació seria “a favor, és impossible no votar a favor d’una declaració com aquesta, però a aquestes alçades gairebé fa mandra tornar a votar sobre la igualtat de salaris entre homes i dones, és una qüestió tan evident que no caldria ni discutir-ho”. Jiménez es va queixar de que “a la declaració es barregen temes que no són relatius a l’equiparació salarial”, però “en definitiva es parla de fets que són tan obvis i reconeguts que no admeten discussió”.

Per últim, la regidora del PSC, Alba Riba, es va alinear amb Jiménez en destacar que “les dones estem cansades d’estar reivindicant constantment els nostres drets i d’exigir que se’ns pagui igualment pel treball que realitzem, que no se’ns persegueixi pels carrers, que no se’ns agredeixi, que no se’ns violenti, que no se’ns insulti, i que se’ns respecti en la nostra pràctica política”.