Podemos
Miguel Herrera, portaveu de Podemos, llegint la moció del seu grup ahir en el Ple Municipal

El grup municipal de Podemos (PODEMOS) va aconseguir ahir la unanimitat del Ple Municipal en la moció que van presentar “contra el racisme la xenofòbia, la LGTBIfòbia i qualsevol forma de discriminació”. La declaració comença recordant el tristament cèlebre cas de George Floyd i el més proper de Wubi, un jove que el 2019 “va rebre presumptament una agressió racista per part d’un grup d’agents dels Mossos d’Esquadra en la província de Barcelona”.

Però després també recorda un cas encara més proper, quan “el juny de 2018, a Gavà, un grup de persones d’ideologia d’extrema dreta va insultar i agredir a un jove pel seu color de pell i la seva orientació sexual, és a dir, un cas de delicte d’odi”. La declaració assegura que “aquestes situacions i aquests discursos s’han de parar des de la societat, les administracions i el conjunt de totes les forces polítiques que es consideren democràtiques i constitucionalistes”.

La moció de Podemos, que va ser llegida pel portaveu dels morats, Miguel Herrera, demana explícitament a l’Ajuntament de Gavà que “es declari contrari a qualsevol incitació al racisme, xenofòbia, homofòbia, i qualsevol altra manifestació d’incitació a l’odi o discriminació per motius d’origen, religió, sexe u orientació sexual”. A més, també demana al plenari que l’Ajuntament “recolzi tots els actes i manifestacions que es portin a terme a la nostra ciutat contra la xenofòbia, el racisme, la LGTBIfòbia, o qualsevol altra manifestació d’incitació a l’odi i discriminació per motius d’origen, religió, sexe u orientació sexual”.  

Podemos tenia la intenció de presentar aquesta moció molt abans d’ahir, coincidint amb el Dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial, que es celebra cada any el 21 de març. Però no van poder fer-ho arran de la pandèmia del coronavirus, i ara “considerem de gran importància i urgència presentar-la tenint en compte els greus successos de racisme i xenofòbia que darrerament estem vivint a nivell internacional”. D’altra banda, els morats també han volgut destacar que “el proper 28 de juny es celebra el Dia Internacional de l’Orgull LGTB, i per tant fem extensiva aquesta moció a la lluita contra qualsevol forma de discriminació”.

Mónica Parés, portaveu del Partit Popular (PP), va destacar els canvis introduïts per Podemos respecte a la primera versió de la moció que van presentar: “Agraïm i celebrem aquests canvis ja que fan que centrin els seus acords en la ratificació d’uns drets que ja considerem fonamentals, i per tant, en l’obligació de ser defensats i respectats per tots, administració i societat”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà (JUNTS), va voler posar de manifest de la seva banda que “el camí és llarg i molts haurien de prendre nota abans d’alimentar el discurs de certs grupuscles creixents arreu del món. És hora de que la societat faci front a la por i al racisme amb gestos de solidaritat”.

Des de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), també van votar a favor de la moció dels morats però el portaveu taronja, Miguel Ángel Ibáñez, va introduir matisos: “Podemos identifica el racisme i la xenofòbia amb l’extrema dreta, i s’obliden de que el racisme, la xenofòbia, i la LGTBIfòbia no són exclusives de l’extrema dreta: només cal recordar les purgues de Stalin amb la deportació de les minories ètniques; Sèrbia o Kosovo; Ruanda, o Cambodja; la Xina amb el Tibet; i no oblidem tampoc que Adolf Hitler va guanyar les eleccions amb el Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany. Per a nosaltres, com a partit de centre liberal, s’han de tenir en compte tant les unes com les altres, totes mereixen les nostra condemna”.

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el seu regidor Miquel Rosselló va posar de manifest que “no podem exigir als més vulnerables unes obligacions si no se’ls pot oferir els drets que ,com a qualsevol persona, haurien de tenir, vinguin d’on vinguin, practiquin la religió que practiquin, tinguin el color de pell que tinguin, i sentin la sexualitat com la sentin”. I en aquest sentit, ERC té molt clar que “els discursos de diferents partits i col·lectius, que culpen a aquestes persones, haurien de ser castigats per promoure l’odi i generar confusió en aspectes que ni tan sols són demostrables”.

Per últim, des del grup del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), el seu portaveu, Jordi Tort, va assegurar que “la discriminació pel color de pell, orientació sexual, o l’orientació de gènere, no pot tenir cabuda en la nostra societat, i és aquesta societat la que ha de contribuir per aïllar a aquelles persones que discriminen a la resta per aquests motius”. Tort, no va dubtar en recordar que “les administracions hem de ser garants dels drets d’aquestes persones, tant les administracions locals com òbviament les de caire superior que, a més, són les que tenen les competències per legislar en aquests temes”.