Por una economía circular y competitiva
Badia ha presentat aquesta 7ª Jornada Por una economía circular y competitiva

El cicle de conferències Por una economía circular y competitiva, impulsat per l’Ajuntament de Gavà, arriba enguany a la seva setena edició i, per primera vegada, es celebra fora de la ciutat de Gavà. El DFactory Barcelona, ubicat a la Zona Franca, ha acollit aquest matí aquesta experiència que pretén reflexionar sobre la sostenibilitat econòmica en relació a altres dues sostenibilitats: la sostenibilitat urbana i la mediambiental.

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, ha donat la benvinguda a tots els assistents i, en declaracions als mitjans de comunicació, ha volgut recordar que “a Gavà vam ser pioners fa set anys en impulsar el debat sobre l’economia circular i, tot i que avui hi ha més consciencia entorn aquesta qüestió, encara queda molt camí a fer”. És per això, continua Badia, que aquestes jornades “són molt importants per tal de compartir experiències i poder fixar-nos en experiències d’altres ciutats que van per endavant en temes d’economia circular”.

Són precisament aquestes experiències d’altres ciutats les que “ens aporten una gran quantitat d’informació que és necessària per a les ciutats que estem conscienciades en tot el tema de sostenibilitat. Una informació que, de fet, ens permetrà que els creixements econòmics que fem a les ciutats i que són necessaris, com per exemple els relacionats amb l’habitatge, siguin també competitius com ho han de ser però no a qualsevol preu”. Aquests creixements, destaca Badia, “han de ser sostenibles, equilibrats i pensant sempre en l’impacte mediambiental, que són precisament els objectius de l’economia circular”.

Per cert que, respecte a “l’exportació” d’aquesta jornada, la batllessa ha comentat que “DFactory Barcelona és precisament un exemple del que és una economia circular competitiva, i per tant quin millor entorn per dur a terme aquesta jornada”.

En aquesta setena jornada Por una economía circular y competitiva s’ha convidat a la ciutat d’Amsterdam per parlar de l’experiència pilot de reciclatge tèxtil que han posat en marxa allà. Roosmarie Ruigrok, CEO de Clean & Unique, ha estat l’encarregada d’explicar el projecte “Reflow” a tots els assistents a la jornada. Després hi ha hagut tres taules rodones on s’ha debatut sobre tres experiències diferents. A “Residus i eficiència energètica” s’ha parlat del projecte de reutilització que tenen a Vitòria Gasteiz i de la comunitat energètica publico-privada que hi ha al polígon Agro-Reus. A la taula “Innovació i sostenibilitat” s’ha parlat de la descarbonització de l’activitat portuària al Port de Barcelona i de la simbiosi industrial al Consorci Barcelona Zona Franca.

Però la taula que sens dubte ens ha tocat més a prop ha estat la primera de les tres, que portava el títol de “Gestió de l’aigua”. Allà s’ha parlat, d’una banda, del projecte d’aigua regenerada per a usos industrials que tenen a Riba-roja de Túria, i de l’altra banda de la petjada hídrica a Gavà.

Ha parlat d’aquesta darrera qüestió Iago Ferreiro, responsable del programa de Neutralitat ambiental i circularitat a Cetaqua. Ferreiro ha explicat aquest projecte, impulsat entre l’Ajuntament de Gavà i Aigües de Barcelona, que ha tingut com objectiu calcular l’impacte dels diferents sectors econòmics (residencial, industrial, agrícola) sobre la petjada hídrica de la nostra ciutat. I això perquè “en aquest casos el primer que s’ha de saber és on tens l’impacte per tal de poder reduir i posteriorment compensar correctament les teves activitats en el territori de forma que la disponibilitat d’aigua s’incrementi”.

Segons Ferreiro, Gavà “ja està prenent moltes mesures en aquesta direcció com per exemple l’ús d’aigües freàtiques per la neteja dels carrers o d’aigües regenerades per l’ús agrícola, per tant Gavà ja està en el bon camí per reduir molt la seva petjada hídrica territorial”.