Premi per al “Junts Fem Barri”

El programa “Junts Fem Barri” impulsat per l’Ajuntament de Gavà ha estat distingit als Premis Sant Jordi que convoca anualment l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). La tinenta d’alcalde de Ciutat i Territori, Rosa M. Fernández, ha recollit avui l’accèssit del premi Catalunya Territori Enric Lluch, convocat per sisena edició per la Societat Catalana d’Ordenació del Territori de l’IEC.

L’objectiu d’aquest guardó és reconèixer i estimular els esforços dels tècnics, l’Administració i altres entitats en la innovació dels instruments dels processos d’anàlisi, ordenació o gestió del territori per fer-los més eficaços, millorar-ne l’impacte i incorpora-hi òptiques més plurals; per exemple en els àmbits de l’urbanisme i de la sostenibilitat ambiental, la cohesió social, la concertació interinstitucional, la participació ciutadana i la interdisciplinarietat. Aquest reconeixement prové de la visió d’experts professionals en temes de ciutat i territori, i significa la consideració del projecte Junts fem Barri pel seu valor exemplificador en tant que urbanisme social i el que es podria anomenar un nou urbanisme de conversa.

La innovació del projecte, la capacitat de transformació del municipi, la seva capacitat per ser reproduït i el seu component social, en obrir a la ciutadania la construcció d’uns barris més inclusius, més accessibles i més verds han estat alguns dels factors que ha tingut en compte el jurat a l’hora de distingir el “Junts Fem Barri”. Aquest guardó s’afegeix al reconeixement obtingut el 2017, quan la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis autonòmics i Locals va incloure la iniciativa al Banc de Bones Pràctiques per promoure la millora i la innovació en els governs locals.

El programa “Junts Fem Barri”, que es troba immers en la tercera edició, és un procés participatiu en què els gavanencs i gavanenques decideixen les millores a l’espai públic que executarà l’Ajuntament. Té una dotació global de 500.000 euros.

El lliurament del guardó ha tingut lloc hores abans que finalitzi el període de presentació de propostes alternatives a la llista inicial elaborada per l’Ajuntament. Durant un mes, els serveis tècnics municipals analitzaran la viabilitat tècnica i econòmica de les propostes presentades per incorporar-les, si escau, a la llista definitiva que se sotmetrà a votació. És requisit indispensable que les actuacions proposades no superin els 35.000 euros, limitació econòmica que permet diversificar la quantitat i la tipologia de les actuacions.

La fase de votacions tindrà lloc entre el 20 de maig i el 30 de juny i es faran servir els mateixos canals que durant la fase de presentació de propostes. És a dir, presencialment a la vintena d’equipaments municipals habilitats, o digitalment a través de la plataforma Gavà participa, Gavà decideix.

A les dues edicions anteriors han participat 1.801 persones, que han prioritzat un total de 42 actuacions a l’espai públic. Fruit de la convocatòria de 2014 s’han executat 24 obres. De les 18 que van sortir de la convocatòria de 2016 ja se n’han fet 6.