Premiat el programa de Marxa Nórdica
Mònica Ruiz, Cap del Servei de Medicina Interna de l’HV
L’Hospital de Viladecans ha resultat premiat pel programa de marxa nòrdica adreçat a pacients amb insuficiència cardíaca estable. Segons els centre “els resultats de la primera edició del projecte són molt positius i assenyalen millores significatives en la qualitat de vida, la capacitat funcional i l’aptitud física dels participants”.
El guardó es va lliurar en el decurs de la XXVI Reunió d’Insuficiència Cardíaca i Fibril·lació Auricular de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI), celebrada l’11 i 12 d’abril a Sevilla, on hi van prendre part més de 600 metges internistes de tot l’Estat per debatre sobre les principals novetats diagnòstiques i de tractament en insuficiència cardíaca i fibril·lació auricular. La prevalença a Espanya de la insuficiència cardíaca és del 6,8% en majors de 45 anys i del 16% en més grans de 75 anys. Pel que fa a la fibril·lació auricular, la prevalença al conjunt de l’Estat és del 4,4% en més grans de 40 anys i del 17,7% en majors de 80 anys.
Per aquest motiu, i adreçat als pacients del territori de referència de l’Hospital de Viladecans, a l’estiu del 2023 es va iniciar el projecte MarxaNIC:  una iniciativa innovadora en què afectats d’insuficiència cardíaca estable realitzen sortides de marxa nòrdica amb l’objectiu d’augmentar la capacitat funcional i millorar la seva qualitat de vida.
El projecte s’ha desenvolupat gràcies al Premi a la Recerca i la Innovació en Salut VTSO que va rebre l’any 2022 la Dra. Mònica Ruiz, Cap del Servei de Medicina Interna de l’HV, així com la important col·laboració de l’Atenció Primària de la zona. El projecte MarxaNIC (MN) el lidera la Dra. Ruiz i també hi participen Drs. Iñaki Marina i Domingo Bleda, especialistes del Servei de Medicina Interna del centre.
Ruiz assegura que “durant la realització del programa no s’han observat descompensacions que requerissin atenció en urgència o ingrés hospitalari. De fet, creiem que la marxa nòrdica en aquest perfil de pacients contribueix a millorar qualitat de vida, principalment la vessant emocional i capacitat funcional, a banda de possiblement comportar un descens dels reingressos”. A més, els impulsors del projecte destaquen també els beneficis de la MN en la millora i control dels factors de risc cardiovascular.