El tinent d'alcaldia, Jordi Tort, va representar Gavà durant la presentaió del projecte en el Consell Comarcal
El tinent d'alcaldia, Jordi Tort, va representar Gavà durant la presentaió del projecte en el Consell Comarcal

El Consorci de Turisme i el Consell Comarcal del Baix Llobregat, i els ajuntaments de Castelldefels, el Prat de Llobregat, Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans han presentat avui el Pla de Sostenibilitat Turística del Delta del Llobregat, un projecte transformador i sostenible que té com a repte principal millorar el capital natural del sistema turístic i la seva adaptació al canvi climàtic. Aquesta candidatura conjunta de la zona Delta concorrerà a la convocatòria extraordinària d’ajudes per al Pla de Sostenibilitat Turística en Destí que ha posat en marxa el govern espanyol per distribuir els fons europeus Next Generation.

La presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez, va assegurar que es tracta “d’un projecte conjunt del Consorci de Turisme del Baix Llobregat amb cinc ajuntaments que representen a cinc municipis que conformen un dels majors deltes metropolitans d’Europa i s’enfronten al mateix repte: l’adaptació al canvi climàtic i la sostenibilitat turística”.

La zona Delta del Baix Llobregat compren dos parcs naturals; els Espais Naturals del Delta del Llobregat i el Parc Natural del Garraf, a més dels espais agrícoles del Parc Agrari del Baix Llobregat, les platges, una important oferta cultural, esportiva i d’oci, gastronòmica i d’allotjaments, incloent l’aeroport del Prat en el seu territori. És alhora, una de les zones més urbanitzades de la plana de Barcelona. En els municipis que conformen aquesta realitat turística resideixen més de 300.000 persones, el 10,22% de la població de l’àrea metropolitana.

És una zona deltaica a tocar d’una zona urbana de més de 3,2 milions d’habitants. Un destí turístic subjecte a la pressió de la proximitat de grans borses de mercat resident i turístic i amenaçat pel canvi climàtic. Un pulmó verd i blau, i el rebost de productes agrícoles de qualitat de l’entorn metropolità, amb un pes important del sector turístic.

Un Pla alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.

Amb un pressupost de 8.260.516,70 €, el Pla de Sostenibilitat Turística del Delta del Llobregat, inclou 12 accions per millorar el capital natural del sistema turístic i la seva adaptació al canvi climàtic, aquestes 12 accions estan agrupades en els quatre eixos programàtics establerts per l’Estratègia de Destins, -eix de transició verda i sostenible, eix d’eficiència energètica, eix de transició digital, i eix de competitivitat-, per a assegurar el futur d’un turisme sostenible a la zona Delta del Baix Llobregat.

El tinent d’alcalde d’Estratègia Econòmica, Treball i Promoció de la Ciutat, Jordi Tort, que ha assistit a la presentació de la candidatura en nom de Gavà, va manifestar que “creiem que és un projecte que posa en valor el patrimoni de la nostra ciutat tant natural com a cultural i també ha de servir per a connectar amb polítiques conjuntes als cinc municipis per desenvolupar turisme sostenible”. Per a Tort un dels punts forts de la candidatura radica precisament en el “el fet que cinc ajuntaments amb 300.000 habitants ens posem d’acord en fer un sol projecte en lloc d’anar per lliure i presentar cadascú un projecte individual. Hi haurà pocs projectes així en que a més, òbviament, defensem el valor del patrimoni natural i cultural, on s’inclouen rutes turístiques sostenibles, volem treballar per un turisme de tot l’any no només d’època estival i creiem que aquesta coordinació ens pot ajudar”.

La candidatura, que a principis d’octubre es sabrà si ha estat escollida, està alineada amb el Pla Estratègic de Turisme de Catalunya i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.