L’alcaldessa ha visitat avui les obres de reforma que es previst que finalitzin a la primavera
L’alcaldessa ha visitat avui les obres de reforma que es previst que finalitzin a la primavera

El projecte de restauració del Museu de Gavà s’ha dividit en dues fases amb l’objectiu de prioritzar aquelles que s’han considerat més urgents per evitar el deteriorament accelerat de l’equipament i també per poder restablir el seu ús amb normalitat.

En aquesta primera fase, iniciada el passat mes d’octubre, els treballs se centren en les façanes i cobertes de la planta baixa, la terrassa de la primera planta i el sostre de les galeries laterals de la Torre Lluch. Aquesta primera actuació ha de resoldre els problemes detectats a l’edifici com ara despreniments parcials del revestiment continu exterior per falta d’adherència amb l’arrebossat de base en les façanes de planat baixa, filtracions a través de la teulada i les terrasses a causa de la seva deficient impermeabilització. A més, permetrà eliminar l’embrutiment general de l’estuc que revesteix els paràmetres verticals que es produeix per les escorrenties de l’aigua de pluja.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha manifestat en el decurs d’una visita que “aquesta rehabilitació s’està portant a terme observant molt l’aspecte original de l’edifici i els seus colors, característic d’aquesta zona geogràfica. Aquesta tasca ens permetrà veure com era la Torre Lluch en els seus inicis”.

En una segona fase les obres permetran solucionarà el deteriorament acusat de les fusteries i els porticons de protecció per la seva exposició a la intempèrie i s’actuarà en la façana a nivell de la segona planta.

Les obres de la primera fase de reforma de la Torre Lluch es van iniciar el passat 19 d’octubre i es previst que finalitzin a la primavera.

L’actuació en la Torre Lluch s’emmarca dins de les Actuacions de Millora d’Equipaments i Infraestructures municipals on també s’inclouen actuacions en altres edificis culturals i esportius.

Edifici de la Torre Lluch

L’edifici de la Torre Lluch és una antiga casa senyorial, construïda a Gavà l’any 1799. L’any 1822 es va fer una important reforma. El seu estil és d’inspiració neoclàssica, amb alguns elements barrocs, com els gerros que en decoren la primera planta. Al seu costat hi ha un parc-jardí d’estil romànic italianitzant que de la primera meitat del segle XIX. Aquest edifici té un valor arquitectònic però també un valor urbanístic. Per tot plegat va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local, tal i com consta al Pla Especial de Protecció i Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Gavà i es va donar conformitat mitjançant acord de la Comissió de Govern de l’Ajuntament l’any 1999.

L’edifici de la Torre Lluch acull el Museu de Gavà des de l’any 1978. Des de la seva fundació, l’equipament és la seva seu expositiva. A més, és un espai utilitzat per la celebració d’actes públics i actes associats al propi Museu. És en aquest sentit que Sánchez ha afirmat que “un cop acabades les obres d’aquesta primera fase podrem apreciar una part important del nostre patrimoni com és la Torre Lluch i com és aquest centre neuràlgic i de la vida de la nostra ciutat”.