calçots
Camp de calçots a Gavà (Foto: cortesia Josep Pañella)

Els primers calçots gavanencs es podran collir amb tota probabilitat al desembre, tot just abans de Nadal, i segons quin temps faci fins i tot podrien haver-ne al mes de novembre. Aquesta és si més no la previsió de Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, que ens ha assegurat també que ell ja ha agafat un primer lot de calçot dels seus horts: “La restauració intenta ja a l’octubre tenir calçots, i és que alguns pagesos ja en planten a principis d’agost, tot i que aquestes dates són problemàtiques perquè amb la calor que fa la planta no tira com ho hauria de fer”.

La temporada de sembrar calçots és a punt d’acabar ara en els darrers dies de setembre. L’ideal, segons Pañella, és “plantar-los a meitat de setembre, de fet des de mitjans d’agost ja es comencen a sembrar, però el millor és plantar-los a meitat de setembre, tot i que alguns arriben a sembrar fins a principis d’octubre”.

La producció de calçots gavanencs serà, si fa no fa, la mateixa d’anys anteriors, i això tenint en compte que “l’última setmana d’agost ens vam trobar que no hi havia calçots per sembrar, la ceba blanca que ve de la zona de Lleida va desaparèixer, no sé si va passar perquè la gent va sembrar més o perquè hi havia menys producció de ceba de calçot per sembrar”. En aquest punt potser és adient explicar que el procés de producció de calçots comença amb una ceba blanca que es planta en el mes de febrer, es cull entre juliol i agost, i després es torna sembrar, així que el calçot sorgeix de dues sembrades, no d’una.

calçots
Sembrant calçots en un camp de Gavà (Foto: cortesia Josep Pañella)

Pañella calcula que a gavà es podran produir “4 milions de calçots segur, habitualment es fan entre 4 i 5, però enguany jo crec que 4 milions estan assegurats”. Gavà, cal recordar-ho, “va ser dels primers llocs en aquesta zona on es van a produir calçots, la zona típica és la de Valls, és clar, però Gavà és dels llocs on es planten més en el Baix Llobregat”. Respecte al sabor del calçot gavanenc, “a mi els restauradors m’asseguren que és més dolç que els altres, suposo que la sorra que tenim i el mar que el tenim al costat influeix en això”.

Però no tot són flors i violes. Plantar calçots a Gavà també té els seus inconvenients: “S’ha de sulfatar més que a Valls pel problema de les humitats, per conservar la fulla més verda s’ha de sulfatar més, i per tant l’aspecte del calçot de Gavà no és tan perfecta com la d’un calçot de Valls”.