fumar
Prohibit fumar a la via pública a menys de dos metres de qualsevol persona

Ahir va entrar en vigor a tot Catalunya la prohibició de fumar al carrer si no es pot garantir la distància mínima de seguretat. La prohibició és efectiva a la via pública i en espais a l’aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal d’almenys dos metres. És un nou capítol en l’historial de les mesures que s’adopten per mirar de frenar l’expansió de la Covid-19.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar, passada la mitjanit d’ahir dimarts 17 d’agost, la normativa que regula aquesta restricció. La prohibició afecta no només al tabac en cigarretes, sinó a qualsevol dispositiu d’inhalació de tabac com ara pipes d’aigua o catximbes.

Jordi Tort, alcalde accidental de Gavà, ha assegurat que “els experts asseguren que és important que es mantingui aquesta distància a l’hora de fumar no només en espais públics, sinó fins i tot en el mateix nucli de convivència”.

En relació a les crítiques sorgides arran d’aquesta nova limitació derivada de la pandèmia, Tort recorda que “ara toca prendre consciència de que hem de limitar alguns aspectes de la vida social, i aquest de fumar és un d’ells”. De fet, s’hi ha referit també a l’allargament de les mesures anti-Covid-19 a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, 15 dies més que van començar a comptar el passat dilluns, tot destacant que “és important la recomanació de no reunir-se fora del grup de convivència personal amb grups de més de 10 persones perquè estan trobant que la majoria de rebrots surten d’espais d’oci”.

El missatge de Tort pels crítics amb les mesures per intentar limitar l’expansió de la Covid-19 és molt clar: “Hem passat un període crític a Espanya amb més de 28.000 morts, a Gavà més de 72 persones mortes, i les famílies d’aquestes persones segur que no es poden creure que hi hagi gent que no sigui capaç de respectar les restriccions que ens imposen. És cert que ara sembla que el virus està més centrat en la gent jove, però això pot tornar a virar i podem tornar a situacions com la que vam passar durant el confinament”.

Per tant, l’alcalde accidental destaca que “ara el que toca és frenar el virus, i frenar-ho passa per fer cas del que ens diuen les autoritats, sé que no estem acostumats a aquestes limitacions i que som un país amb moltes ganes de vida social, però esperem que això duri uns mesos, o un any, fins que tinguem una vacuna i puguem tornar a fer una vida més o menys similar a la que fèiem abans”.

Tort acaba assegurant que “no té molt sentit que no prenguem consciència del que hem viscut, hem passat una situació amb un nombre de morts gairebé similar al d’una guerra, i al final és una guerra contra un virus i hem de posar en pràctica totes les mesures que ens demanen”.

La normativa aprovada per la Generalitat desenvolupa, de fet, una ordre del Ministeri de Sanitat acordada en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut reunit amb caràcter extraordinari el passat divendres, 14 d’agost. Aquest organisme, integrat pel mateix Ministeri i la totalitat de comunitats autònomes d’Espanya, va acordar aquesta prohibició, però l’acta de la reunió desglossa altres mesures adoptades entre les que destaquen aquestes: tancament de discoteques, sales de ball i bars de copes amb i sense actuacions musicals en directe; obligatorietat pels locals d’hostaleria, restauració, terrasses, i bars, de tancar a la una de la matinada i de no acceptar clients a partir de la mitjanit; i recomanació a la ciutadania en general de limitar les reunions fora del grup de convivència estable i que aquestes trobades socials es limitin a un màxim de 10 persones.