Aquest divendres arrenca una nova edició del Festival Internacional de Titelles de Gavà i ho farà amb la projecció d’un documental a l’Espai Maragall. Enguany, i amb motiu de la commemoració de la trentena edició del certament, es passarà “La revolta de les titelles” un audiovisual sobre el l’evolució dels titelles a Catalunya en les darreres 3 dècades que recull entrevistes als principals protagonistes d’aquell moment i ofereix una panoràmica històrica de l’origen d’aquesta transformació escènica.
Així, cavall de la dècada dels seixanta i setanta es produí una renovació i una ruptura radical en la tradició titellaire catalana. A les acaballes del franquisme, i encara en la clandestinitat, tingué lloc un moviment de renovació pedagògica que capgirà la professió a les escoles. Aquest moviment posà el principal interès en el coneixement i l’impuls de les capacitats de l’àmbit escolar i en col·laboració amb la família i el medi social. Es tractava de compartir un marc pedagògic nou amb tres puntals: infant, família i entorn. El teatre de carrer, el teatre infantil i la renovació pedagògica conformaren un node de transformació social que a la dècada dels setanta propulsà una revolució a les arts escèniques i a l’escola catalana.
Debat obert
Després del passi del film s’obrirà un debat sobre el present i el futur del gènere que estarà moderat per Jaume Amigó, president de La Xarxa Gavà, i on hi participaran:
- Joan Baixas (Barcelona, 1946)
Titellaire, director d’escena, pintor, professor, investigador teatral. Funda el 1967 la companyia de teatre La Claca amb l’ajuda de Teresa Calafell. Amb espectacles de titelles i teatre de carrer com Mori el Merma, Peixos Abissals i Laberint, Claca aconsegueix un gran prestigi internacional. Com a professor a l’Institut del Teatre i sota la direcció d’Hermann Bonnin, fundà el 1971 el Departament de Titelles i Marionetes i el Festival Internacional de Teatre Visual i de Titelles de Barcelona. L’any 1989 la companyia La Claca es dissol i Baixas inicia una trajectòria individual a través de la investigació sobre la pintura i el teatre. - Carles Cañellas (Barcelona, 1954)
Marionetista professional des de 1976, degà dels titellaires de fil catalans compta amb gran prestigi arreu d’Europa. El 1982 fundà la companyia Els Rocamora (actualment Rocamora Teatre), després d’haver passat pels grups barcelonins: T.I.Z. (1974-76), Grupo-Taller de Marionetas (1976-78), Col·lectiu d’Animació de Barcelona (1978-80) i el circ Circ-Cric (1980-81). Professor de l’Institut del Teatre de Barcelona, durant el Curs Acadèmic 2005-06. Dirigeix espectacles d’altres companyies i treballa en cinema i televisió com a actor i també constructor i animador de titelles i objectes. Director del Festival de Titelles del Moianès i de l’Espai Animacions, centre d’iniciatives titellaires. El seu espectacle Identitats va estar guardonat com a Millor Obra Dramàtica a l’International Puppet Art Week Festival 2017 de Nanchong (Xina). Jugues? és el seu darrer espectacle. - Sara Serrano (Múrcia, 1974)
Productora del festival IF Barcelona. Llicenciada en Direcció escènica i Història de l’Art. Màster en Art – Pràctica Teatral pel Rose Bruford College (UK). Ha completat la seva formació amb diversos cursos i seminaris relacionats amb l’art, la tecnologia aplicada a la imatge i la producció. Com a extensió al seu treball en les arts escèniques —com a directora i mediaturga— ha realitzat incursions en l’àmbit de la instal·lació i el muntatge multimèdia. Té una llarga experiència en comissariat, producció, gestió i direcció artística de projectes culturals. - Jordi Palet (Ullastrell, 1973)
Estudià Belles Arts (UB, 1996) i Dramatúrgia i direcció (IT, 2002). S’inicia en la narració de contes i comença a participar en la creació d’espectacles relacionats amb titelles i el teatre visual. El 2002 funda Farrés Brothers i cia., juntament amb Pep i Jordi Farrés, amb qui ha creat més d’una desena espectacles entre els quals El rei de casa (2005), Tripula (2013), La visita de la vella dama, de F. Dürrenmatt (2017) i Orbital (2020). En paral·lel ha escrit i dirigit per a altres companyies i ha obtingut el premi ASSITEJ per l’obra De sucre (2020) i el Max al millor espectacle de teatre infantil amb Sabates noves, (2020) escrit i dirigit per ell, amb la companyia Teatre de l’Home dibuixat. Des del 2012 és professor a l’Institut del Teatre.
Dia, hora i lloc
El debat obert tindrà lloc el divendres dia 11 de juny a les 17.30 a l’Espai Maragall, amb aforament limitat i emissió en directe (live streaming) pel canal Youtube de Gavà Cultura. L’acte començarà amb la presentació i el visionat del documental La revolta dels titelles.