Projecte Unió de Cooperadors Melilla

L’Ajuntament de Gavà ha presentat el projecte Unió de Cooperadors al Fòrum de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya, celebrat del 25 al 28 d’octubre a Melilla. Aquest fòrum, de periodicitat anual, esdevé un espai de participació, trobada i reflexió on compartir projectes innovadors i creatius que afavoreixin la consolidació de la Xarxa de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya, fundada l’any passat i de la qual Gavà n’és membre. Una xarxa que té l’objectiu de potenciar el concepte de Ciutat Creativa com a alternativa a la industrial, una visió innovadora que relaciona Economia Creativa, Cultura, Esports, Turisme i Oci, amb Desenvolupament Territorial i Gestió Urbana, per crear noves oportunitats d’ocupació, generar identitat i diversitat cultural, connectivitat i cohesió social.

En el marc del fòrum s’atorga la Copa España Creativa, guardó que distingeix el projecte urbà o territorial més creatiu i innovador de l’Estat espanyol. La Unió de Cooperadors va ser seleccionada com a un dels 7 finalistes en la categoria “Creativitat i Innovació Econòmica i Tecnològica” i entre els 20 projectes finalistes del conjunt de projectes presentats, més de 50. Com a requisit se sol·licitava que els projectes fossin resultat del treball interdepartamentals, havent d’abastar almenys dues àrees diferents, sent la cultura i la innovació part obligatòria dels mateixos.

Unió de Cooperadors

Un procés de participació ciutadana ha permès definir Unió de Cooperadors com una comunitat i un espai polivalent per a la Innovació, l’Economia i la Inclusió. Un equipament que ha d’esdevenir un connector de persones, idees i projectes impulsant programes en els àmbits del coneixement, la innovació social, l’economia social, el cooperativisme i la sostenibilitat. Un espai de coneixement, formació, educació i empoderament de la ciutadania, d’intercanvi d’idees i projectes i transmissor de valors.

Es tracta d’un edifici històric i amb un gran valor arquitectònic que es posarà al servei de la ciutadania mantenint els seus valors identitaris i el seu origen com a cooperativa de consumidors. L’equipament vol ser pioner i referent en l’entorn metropolità com un espai que acollirà activitats relacionades amb el desenvolupament sostenible, intel·ligent i integrador mitjançant l’activació d’espais i instruments per al talent i la capacitació personal i col·lectiva, la cooperació, l’economia verda, els projectes emprenedors, l’economia sostenible i circular i la lluita contra l’atur.

Unió de Cooperadors estarà en xarxa amb altres espais i experiències territorials europees en els àmbits de la innovació, l’economia i la inclusió.

Gavà, ciutat creativa

Ara fa un any, l’Ajuntament de Gavà va formalitzar la seva adhesió a la Xarxa de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya, que té l’objectiu de potenciar conjuntament la creativitat col·lectiva a partir de la suma de creativitats individuals urbanes o territorials que afavoreixin el ressorgiment de les ciutats com a pols de creació i d’innovació.

Uns objectius amb què l’Ajuntament de Gavà coincideix plenament tal com demostren les últimes experiències que s’han posat en marxa. A més de la Unió de Cooperadors, s’han impulsat altres iniciatives per incorporar la participació ciutadana en la gestió pública, com són el programa “Junts Fem Barri”, en què els gavanencs i gavanenques decideixen els projectes de millora de l’espai públic; el Pla d’Actuació Municipal i el programa “Junts Pro Gavà-Made in Gavà”, un procés participatiu obert per l’Ajuntament per fer partícip el teixit empresarial en la definició de la nova estratègia de promoció econòmica de Gavà.

El projecte guanyador de la Copa España Creativa 2017 ha estat la iniciativa “Barris antics, molt per descubrir”, proposta integrada per 34 ajuntaments catalans amb una idea per reactivar el comerç local en nuclis urbans on s’han fet des de 2011 intervencions integrals socials i urbanísitiques. El jurat ha valorat aspectes com ara la cooperació entre entitats, la dinàmica de canvi que es genera i l’autofinançament de la idea.