onada de calor

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de calor davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i “per les afectacions que es preveu que se’n poden derivar”. Segons les previsions meteorològiques, demà dimecres, 11 d’agost, s’inicia un episodi de temperatures màximes extremes que s’allargarà fins diumenge 15, i que afectarà sobretot a les comarques de Ponent i Catalunya Central durant les hores centrals del dia.

El mateix Servei Meteorològic de Catalunya preveu, pel que fa a Gavà, que a la nostra ciutat s’assoleixin tots els dies des de demà i fins diumenge temperatures màximes de 31 graus a les hores centrals del dia. Dijous, fins i tot, s’espera que a Gavà es pugui arribar als 32 graus entre les 12:00 hores i les 14:00 hores.

Davant d’aquest escenari, el Departament de Salut ha posat en fase 2 el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS). Per això és que Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que “es prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús, i també que es tingui especial vigilància de col·lectius vulnerables” com ara les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat, les persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals), i les persones amb malalties cròniques. Es demana als ajuntaments especialment que, “si han de condicionar els espais i atesa la situació de pandèmia per coronavirus, que ho facin tenint en compte les mesures sanitàries i de seguretat pertinents: distància de seguretat, ús de mascareta i disposició de gel hidroalcohòlic”.

Consells d’autoprotecció davant la calor

Protecció Civil demana extremar les precaucions davant aquesta previsió de temperatures extremes a partir de dimecres i posa èmfasi en els consells d’autoprotecció de la ciutadania:

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació.
  • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Elevat risc d’incendi forestal

L’episodi de calor extrema anirà acompanyat d’humitats relatives molt baixes que durant la nit no es recuperaran. A més, aquest any està molt sent molt sec i la manca de precipitacions fa que la vegetació sigui molt vulnerable a patir un gran incendi forestal. En aquest sentit, Protecció Civil ha emès també una Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals (INFOCAT) per la previsió molt elevada del risc d’incendi forestal en els propers dies a tot Catalunya.

Protecció Civil fa una crida a la prudència a la ciutadania per tal de minimitzar al màxim el risc d’incendi forestal, i demana que se segueixin aquestes indicacions:

  • Eviteu llençar qualsevol burilla a terra, ni caminant ni des del vehicle, encara que sembli apagada.
  • Si aneu al medi natural amb vehicle particular, aparqueu als espais habilitats. Deixeu lliures les vies d’accés perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència si fos necessari.
  • No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades i no llanceu coets ni petards en urbanitzacions envoltades per bosc.
  • Si detecteu una columna de fum truqueu immediatament al 112.

Protecció Civil de la Generalitat recorda a més que, en cas d’incendi forestal, “la mesura d’autoprotecció més segura és, en general, el confinament. En cas de confinar-se cal que tanqueu portes i finestres, és preferible que us tanqueu a les habitacions més interiors, i cal que atureu els sistemes de climatització i ventilació”.