sorra

“Les nostres costes són una riquesa de país, i la desconnexió que està demostrant el govern de la Generalitat cap a elles és majúscula”. Així de contundent s’ha mostrat la cap de llista del PSC, Gemma Badia, en la visita d’alcaldes i regidors socialistes de l’Àrea Metropolitana a la nostra platja. El motiu ha estat fer un front comú davant la preocupant situació del litoral, provocada pels darrers temporals de mar, que l’han deixat molt mancat de sorra. Gemma Badia ha fet de portaveu dels i les socialistes, que s’han mostrat preocupats i indignats per les darreres declaracions de la Directora de Canvi Climàtic de la Generalitat, Mireia Boya, en les que cridava a assumir que algunes platges desapareixeran i demanava que els municipis no sol·licitin l’aportació de sorra provinent de les bocanes dels ports que depenen de Catalunya.

“Això és, d’alguna manera, deixar morir les platges”, ha dit Badia, “perquè ja sabem que quan hi ha tempestes tenim una regressió de la sorra que ens deixa a molts municipis sense capacitat de fer servir la platja si no fem unes aportacions totalment necessàries i imprescindibles”. La cap de llista del PSC de Gavà ha deixat clar que, si no es porta sorra a la platja, “perdem un espai públic per la ciutadania, no només dels municipis costaners sinó d’arreu del país; aquesta és una problemàtica que ens afecta a tots i totes. Penseu que a l’Àrea Metropolitana som 5 milions de catalans i catalanes, i que aquestes platges s’estan fent servir per 11 milions de persones, que volen estar a prop del mar i gaudir d’un espai públic que s’ha de cuidar. Nosaltres necessitem que, a curt termini, es puguin fer aquestes aportacions”.

sorra

Els socialistes reconeixen que cal una solució a mitjà i llarg termini, que passa pels estudis que està fent el Ministeri de Transició Ecològica: “cap al mes d’octubre o novembre es proposaran mesures estructurals per donar solució a aquesta regressió, però ara el que podem fer és evitar quedar-nos sense sorra”. Per exemplificar la situació, Gemma Badia ha dit que “avui tenim 15 metres de sorra, dels quals 4 ja són de seguretat, i per tant ens queden 11 per a ús de tovalloles. Aquesta platja ha arribat a tenir més de 30 metres d’amplada. El que no podem fer és, directament, condemnar a les nostres platges a la desaparició”.

Badia ha conclòs que “el que demanem és responsabilitat, sensibilitat, comunicació i raonament. Als últims mesos està havent-hi molta inacció i una deixadesa incomprensible”.

Encara queda un mes perquè la Generalitat pugui fer marxa enrere en aquesta decisió i permetre l’aportació de sorra del port a les platges metropolitanes. Això és el que esperen des del Partit dels Socialistes.