Raquel Sánchez al comitè executiu Airport Regions Council
Raquel Sánchez a l’assemblea general de l’ARC, a Brussel·les

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha estat escollida membre del comitè executiu de l’Airport Regions Council (ARC). Aquest organisme, que és membre consultor en el Parlament Europeu, aplega una trentena de ciutats i regions que tenen en comú la seva proximitat a un aeroport internacional. L’ARC treballa per defensar i garantir la qualitat de vida dels veïns i veïnes de les ciutats dels entorns aeroportuaris, advocant per un creixement sostenible d’aquestes infraestructures que tingui el menor impacte possible sobre el medi ambient. Gavà n’és membre actiu des de 2013.

El nomenament de Raquel Sánchez ha tingut avui lloc avui a l’assemblea general de l’ARC, celebrada a Brussel·les, on s’ha procedit a votar la seva candidatura. L’alcaldessa de Gavà ha obtingut un suport unànime i es converteix així en l’únic càrrec electe de l’Estat espanyol, i l’única dona, de la directiva de l’ARC, on també es troba representada la Generalitat de Catalunya de la mà del director d’Aeroports de Catalunya, Jordi Candela.

En el discurs previ a la votació, l’alcaldessa ha destacat la importància de treballar des de l’executiva de l’ARC en un moment en què el territori de l’entorn de l’Aeroport del Prat viu una situació d’inestabilitat. “Per una banda, se’ns anuncia un nou Pla Director de l’Aeroport, del qual no en coneixem els detalls perquè no podem col·laborar a cap de les seves fases. Per l’altra, hi ha una certa inestabilitat política, i des de fa uns mesos no tenim clars els interlocutors per tractar un tema que no només afecta a Gavà sinó al conjunt del territori”. Per a Raquel Sánchez, “és precisament aquest treball coordinat amb el territori el que ens aporta posicionament per garantir a la ciutadania una resposta real a la convivència entre les infraestructures aeroportuàries i la ciutat. I des del comitè executiu de l’ARC també vull treballar des d’aquesta perspectiva, aportant les nostres experiències per col·laborar i compartir tant les bones pràctiques com aquelles que no ens han donat els resultats esperats”.

En el decurs de l’assemblea, també s’ha procedit a canviar els estatuts i el nom oficial de l’ARC, que fins avui es denominava Airport Regions Conference, amb l’objectiu de reforçar la seva perspectiva municipalista. Canvis que coincideixen amb el 25è aniversari de la seva constitució per defensar els interessos dels municipis i regions aeroportuàries sobre quatre eixos bàsics: el medi ambient, el planejament urbanístic, la mobilitat i l’activitat econòmica. Per a Raquel Sánchez, “ARC s’ha desenvolupat com a una xarxa eficient per compartir experiències que maximitzin els beneficis generats pels aeroports i minimitzin el seu impacte ambiental, així com per treballar juntament amb altres institucions europees”.

Gavà és membre de l’ARC des de fa 6 anys. Des d’aleshores ha tingut un paper actiu. El passat 8 abril va acollir la darrera assemblea i va participar a la jornada de debat sobre governança dels aeroports i reptes de futur, celebrada l’endemà al Prat. En aquesta jornada es va reivindicar la necessitat d’incorporar la participació local en la gestió dels aeroports per garantir la convivència de les persones que viuen a l’entorn.

El juny de 2018, Gavà va ser seu de la presentació del projecte de recerca ANIMA, del qual l’ARC n’és soci. Aquesta iniciativa, que té el suport de la Unió Europea, està orientada a identificar i difondre les pràctiques per reduir les molèsties de soroll que pateixen les comunitats dels aeroports.