Gavà Ponent
Imatge virtual de com quedarà part del projecte Gavà Ponent

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha explicat avui als mitjans de comunicació el moment en què es troba Gavà Ponent. Amb una inversió de més de 1.000 milions d’euros i un període d’execució de 15 anys, aquesta és una de les intervencions publico-privades més importants a l’àrea metropolitana de Barcelona en matèria d’habitatge i renovació urbana.

Sánchez ha explicat que l’esclat de la pandèmia va interrompre la comunicació relativa al projecte, però aquest no s’ha aturat: “Ponent ha continuat i a bon ritme i, en la situació actual, encara és més rellevant que mai i ratifica tant la seva necessitat com el seu caràcter exemplar”.

L’alcaldessa ha aprofitat el contacte amb els periodistes per anunciar una campanya informativa adreçada a la ciutadania i que té com objectiu principal donar a conèixer aquest projecte. Aquesta campanya veu la llum amb el lema “Ponent, el futur natural”, i inclou tant la posada en marxa d’una pàgina web com la publicació d’un catàleg que arribarà a totes les llars de Gavà, així com sessions informatives i publicacions a les xarxes socials.

L’alcaldessa, en relació a aquesta campanya informativa, ha assegurat ser-ne “conscient que Gavà Ponent genera dubtes, i és normal que així sigui. Però les expectatives i les oportunitats són més grans, mes fortes i més necessàries que les pors. Estem fent realitat un pla que beneficia la ciutat, les persones i l’entorn. I vull dir a la ciutadania que serem tant sensibles a les seves inquietuds com sensible, rigorós i equilibrat és el propi Pla de Ponent”.

L’alcaldessa ha posat en valor Gavà Ponent com a motor econòmic: “Cal reprendre i aportar solucions i instruments que ajudin a dinamitzar i reactivar l’activitat econòmica i la creació d’ocupació amb criteris de sostenibilitat i cohesió social, els dos trets distintius de Ponent”. En aquest sentit, ha remarcat que aquest “és un exemple de col·laboració publico-privada on l’interès públic tutela i marca el ritme”.

La pandèmia de la Covid-19 també ha marcat aquest projecte ja que, segons Sánchez, ha evidenciat “la necessitat d’unes ciutats més amables i obertes, ciutats que s’integren en l’entorn i que practiquen i no només prediquen polítiques sostenibles. Per tant, ciutats més saludables en matèria d’urbanització, de mobilitat i d’espais. Aquest és el gran tret diferencial de Gavà: la seva base natural i la seva estructura territorial”.

Gavà Ponent
L’alcaldessa ha explicat el projecte aquest matí als periodistes

Gavà Ponent suposarà la creació de prop de 2.000 habitatges públics, que és el 40% del total dels 4.800 que inclou el sector. També preveu una vintena d’equipaments i “protegeix, millora i posa a l’abast de tothom” més de 113 hectàrees d’espais naturals, el 61% del sector.

Respecte a la qüestió de la construcció d’habitatges, Raquel Sánchez ha estat molt directa en assegurar que les necessitats de la gent “requereixen unes polítiques d’habitatge valentes i innovadores. Després d’un procés participatiu, som a les portes d’aprovar el Pla Local d’Habitatge. Només a Gavà hi ha 4.000 persones inscrites al registre de sol·licituds d’habitatges de protecció oficial, i aquesta és una dada que per sí sola ja justifica la necessitat del PLH i de Gavà Ponent”.

En definitiva, doncs, l’alcaldessa ha definit Gavà Ponent com “un dels projectes més necessaris i rellevants per abordar les polítiques metropolitanes d’habitatge i les mancances existents, per fer aconseguir habitatge assequible tant de venda com de lloguer”. I en aquest sentit, ha llençat aquest advertiment: “Estem per la introducció de mesures i normatives que regulin els preus de venda i de lloguer, i per polítiques que evitin la pèrdua i la precarietat o fomentin la rehabilitació i l’estalvi energètic. Però si no hi ha increment d’oferta, no hi ha oportunitats reals de posar solucions a l’abast de tothom”.