Raquel Sánchez
Raquel Sánchez, amb la vara d'alcalde tot just després del seu nomenament com a nova alcaldessa de Gavà

Aquest matí ha quedat constituït el nou consistori municipal de la legislatura 2019-2023 que presidirà de nou Raquel Sánchez. El nou plenari sorgit de les eleccions municipals del passat 26 de maig està integrat per 21 regidors i tots ells han jurat o han promès el càrrec en el Ple d’avui amb la tradicional mesa d’edat que dirigeix aquesta primera part del Ple. En aquesta ocasió, la mesa d’edat ha estat integrada per Miguel Ángel Ibáñez, que és regidor de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs) i el més vell del Ple, i per Éric Plaza, regidor del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i que és el més jove.

Ha estat precisament en el moment de la presa de possessió dels escons on hi ha hagut un parell de moments de tensió entre Miguel Ángel Ibáñez i dos dels regidors que juraven el càrrec. El primer estira i arronsa s’ha produït amb el regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), al qual Ibáñez ha forçat a repetir la seva promesa perquè no li havia quedat clara la part en la que prometia el càrrec. El segon moment de tensió l’ha tingut Ibáñez amb el regidor de Podemos (PODEMOS) Miguel Herrera, que ha fet un petit discurs a banda de prometre el càrrec i llavors Ibáñez li ha amonestat perquè considerava que aquell era moment només per prometre i no per discursos.

Passat aquest tràmit ha arribat el moment de la presentació de candidatures per alcalde o alcaldessa. Tots els caps de llista dels sis grups polítics amb representació en el Ple Municipal s’han postulat per aquest càrrec: Mónica Parés pel Partit Popular/Partido Popular (PP); Isidre Casas per Junts per Gavà (JUNTS); Miguel Herrera per Podemos; Miguel Ángel Ibáñez per Cs; Albert Massana per ERC; i finalment Raquel Sánchez pel PSC. Amb els 11 regidors del PSC, però, no hi ha hagut sorpreses i ha estat escollida per majoria absoluta com a nova alcaldessa de Gavà la candidata socialista, Raquel Sánchez Jiménez.

La nova alcaldessa de Gavà ha fet un discurs de presa de possessió del seu càrrec començant amb un marcat accent feminista en assegurar que “les dones som la meitat de la població i així hem d’estar representades a totes les institucions perquè  s’ha demostrat que quan les dones avancem, quan la igualtat i el feminisme avancen, avança tota la societat, per tant continuaré defensant i treballant per una Gavà feminista, un camí que hem de recórrer totes plegades com ho han fet les grans dones que en tots els partits polítics han estat capaces de remoure obstacles i trencar estereotips”.

Sánchez ha donat les gràcies tant als regidors del seu propi grup municipal com als de l’oposició, i a aquests darrers els ha deixat clar que el diàleg sempre estarà present: “Aquest oferiment és sincer, no ho dubtin, i al mateix temps que ens sentim satisfets perquè la llarga trajectòria política a la ciutat i la feina feta en el darrer mandat ha estat reconeguda pels gavanencs, també els dic que la representació i la fortalesa que ens atorga la majoria absoluta no anirà en detriment de la voluntat de diàleg i d’arribar a consensos amb la resta de formacions polítiques”.

Entre els eixos i prioritats de l’acció de govern prevista pels propers quatre anys, Sánchez ha volgut destacar entre d’altres el problema de l’habitatge: “Seguirem garantint que Gavà no expulsa a la gent, que accedir a un habitatge digne a un preu assequible de compra o de lloguer és possible, que els joves es poden independitzar, que podem donar sortida a col·lectius en exclusió o amb necessitats específiques com els discapacitats”. L’alcaldessa ha mencionat en aquest sentit que “el barri de Ponent, que ja és una realitat amb els pisos de can Ribes i la propera promoció, han de ser en gran mesura la resposta a aquesta qüestió”.

Sánchez ha destacat en el seu discurs que l’educació és el millor instrument per garantir la igualtat d’oportunitats: “És veritat que no tenim competències en educació, però ens competeix, i tot i que també és cert que els sistema educatiu és imperfecte és veritat també que és d’allò més essencial que tenim en un estat del benestar perquè és l’únic mitjà d’ascens social acreditat per als que no disposen d’altres recursos”.

L’alcaldessa recent nomenada ha apuntat en l’apartat d’educació que “en aquest mandat es farà realitat la nova escola bressol municipal, el nou Institut-Escola Gavà Mar, i esperem que per fi la remodelació de l’Institut de Bruguers, a més de l’execució del nou projecte educatiu de ciutat”.

Sánchez ha destacat que el model ciutat que proposa com alcaldessa “ja està definit i el rumb marcat: qualitat de vida, igualtat d’oportunitats, cohesió i convivència en una ciutat per a tothom, i tot això preservant i posant en valor el nostre entorn, el territori, que és allò del que portem parlant ja algun temps, és a dir, l’agenda de la sostenibilitat urbana, territorial, econòmica i social”.

L’alcaldessa ha assegurat també que “els ciutadans de Gavà ens exigeixen que construïm futur, com deia abans, han votat “sí” al futur i també han votat “sí” a sumar, aquesta és l’apel·lació clara que vull fer avui, una crida i un compromís que assumim el meu equip i jo: sumar per Gavà i el seu futur i, per tant, cercar els màxims acords i suports socials, polítics i institucionals”.

Per últim, Raquel Sánchez ha llençat una advertència: “Gavà viu un moment decisiu que marcarà el destí de la ciutat, i això requereix lideratge i projectes clars i viables com els que farem realitat, però també cal diàleg i consensos. Nosaltres en aquest sentit no estalviarem esforços, i espero i desitjo trobar sensibilitat, bon tarannà i disposició per part de tothom, i quan dic tothom em refereixo també a les altres administracions, per això serem els primers a col·laborar, però també a exigir governs que governin, i pensin en les necessitats de la ciutadania”.