Rebag
Casas, amb una de les bosses aquest matí a MercaGavà

L’Ajuntament de Gavà ha posat en marxa des del passat dilluns 22 de gener una prova pilot a MercaGavà anomenada Rebag. Es tracta d’un servei de bosses retornables i socials pensat per tal que els usuaris, previ dipòsit, utilitzin aquestes bosses durant els tres mesos que dura la prova pilot. Les bosses es poden canviar per altres netes les vegades que es vulgui al llarg de la durada de la prova. El sistema funciona mitjançant una app que està disponible tant a Google Play com a App Store.

Hi ha tres tipus de bosses i, per tant, tres dipòsits diferents: una bossa gran i amb nanses amb un dipòsit de 6€, una per al pa amb dipòsit de 4 €, i una darrera sense nanses amb dipòsit de 2 €. Isidre Casas, regidor de Comerç, Mercats i Turisme, destaca que “en qualsevol moment els usuaris poden tornar les bosses, i llavors se’ls tornaria el dipòsit, i a més durant el període de prova es pot canviar la bossa per una neta les vegades que es vulgui”.

Casas ha destacat que aquesta prova pilot “intenta promoure la reducció de l’ús de plàstics i fomentar l’economia circular, a més que té una perspectiva social que també és interessant”. Per tant, el departament que dirigeix Casas persegueix “un triple impacte: l’ambiental, que és el que fa referència al plàstic i al foment de l’economia circular; l’econòmic, perquè al final el client sí que fa un desemborsament inicial, però és un cost que es recupera en retornar la bossa i, per tant, no ha de pagar per una bossa de plàstic; i finalment un impacte social, ja que en aquest projecte intervé una empresa del tercer sector, que promou la feina per a persones amb risc d’exclusió social, i que és la que higienitza les bosses per tal que es puguin reutilitzar”.

Aquesta empresa del tercer sector és Solidança, que ja coneixem a Gavà perquè habitualment ens porta la Didal Truck, un servei itinerant gratuït per reparar la roba.

Casas anima a tota la ciutadania a participar en aquesta prova pilot, ja que “es tracta de veure els defectes que té aquest sistema, i això només es veurà fent-ne un ús intensiu”. A més, el regidor destaca que l’èxit de la prova és cabdal per poder “valorar si, en un futur, el sistema es pot implantar de manera definitiva en aquest cas a MercaGavà o fins i tot exportar-ho a altres llocs”.

La prova pilot es porta a terme a MercaGavà, segons destaca Casas, perquè “és un mercat de referència a la zona, és un mercat que funciona, i l’empresa que impulsa aquest projecte ha pensat que és un bon lloc per començar”. Aquesta prova pilot està 100% finançada per la Diputació de Barcelona que ha destinat 5.500 € repartits en dos exercicis, 2.750 € l’any 2023 i 2.750 € aquest 2024.