Didal Truck
La Didal Truck arriba a Gavà el divendres 27 d'octubre

 

La Didal Truck arriba a Gavà el divendres, 27 d’octubre. Aquest servei gratuït d’autoreparació de roba està impulsat per Solidança – Economia Social i Solidària, entitat amb 20 anys d’experiència en aquest àmbit. A la Didal Truck, que visita Gavà per primera vegada, hi haurà “una tècnica especialitzada amb el material necessari que donarà assessorament i ajuda tècnica als usuaris que portin peces de roba per arranjar”, ens explica Lorena Flores, membre del departament de medi ambient i projectes de Solidança.

L’objectiu, doncs, passaria per “la prevenció del residu tèxtil, per això intentem que la gent conegui les tècniques bàsiques de costura per tal que es puguin fer els seus arranjaments a les seves cases. Es tracta, d’aquesta manera, de conscienciar a la ciutadania vers la importància de la reutilització de la roba i de l’impacte que tot això té en el canvi climàtic”.

La gent que participi només ha de portar la peça de roba que vulgui “arranjar, decorar o transformar”, ja que “la furgoneta està completament equipada amb màquines de cosir, fils, tisores, cremalleres, botons, i tot el que faci falta per fer qualsevol tipus de tècnica de costura. Portem tot el material necessari per tal de facilitar el servei a tots els usuaris”.

Arranjar la pròpia roba, que és el que promou la Didal Truck, té implicacions també amb el nostre passat a on era costum arranjar la roba i no canviar-la amb la freqüència actual amb la que ho fem avui dia: “S’ha perdut una mica aquest costum, i ja no tenim aquests coneixements i aquesta habilitat, preferim comprar una peça de producció ràpida en comptes de tenir el temps i la cura d’arranjar-la. Però al final és una qüestió de consciència i de ganes, i estem veient que hi ha una tendència a l’alça per part de molta gent, relacionada amb el canvi climàtic, que prefereix evitar una compra extra i arranjar la seva roba”.

El servei de la Didal Truck “era molt desconegut al principi, però les persones que hi participen sempre han mostrat molt bona rebuda i troben molt favorable aquesta iniciativa per ajudar a prevenir la generació de residus”.

La presència a Gavà de la Didal Truck s’emmarca dins de les activitats que l’Ajuntament de Gavà organitzat amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, on també s’inclou el mercat de segona mà Flea Market del dissabte 28, on per cert també hi participa Solidança amb una desfilada de roba upcycling.

La Didal Truck és un projecte que va néixer l’any 2020 gràcies a un projecte subvencionat per l’Agència Catalana de Residus, i actualment es passeja per diversos municipis catalans i “és un servei que cada any demanen més ajuntaments”. La Didal Truck de divendres, 27 d’octubre, té 12 places disponibles i es pot trobar al parc de la Torre Lluc a partir de les 17:00 hores. Cal fer inscripció prèvia aquí i compte, perquè a l’hora d’escriure aquest text només queden 5 places lliures.