Reconeixement públic a les dones esportistes de Gavà

Amb el lema #GavàÉsDonaEsportista, es va homenatjar ahir públicament a les dones que, a través de l’esport, contribueixen a aconseguir una ciutat més igualitària. En un acte a la Sala de Plens, esportistes i equips femenins de la ciutat, així com grups de noies i dones que tenen una participació destacada en clubs i associacions esportives de Gavà, van rebre de mans de l’alcaldessa, Raquel Sánchez, una distinció en què se les reconeix el seu paper en un món, el de l’esport, que sempre s’ha associat a masculinitat.

Un acte, que segons va recordar l’alcaldessa, s’emmarca en la commemoració del 8 de març “una jornada que ha de servir per recordar les dones que van lluitar per aconseguir el benestar de què gaudim avui dia però que no ha de perdre el caràcter reivindicatiu. Són moltes les situacions de desigualtat que es donen a avui a la nostra societat i també, en el món de l’esport, un àmbit on els homes continuen tenint més oportunitats, més visibilitat i més reconeixement, malgrat que les dones tenen la mateixa capacitat d’esforç, de superació i de sacrifici. Es tracta de donar-li la volta, cadascuna des dels nostres àmbits, a les nostres famílies, a les empreses, i també als clubs i entitats als quals pertanyeu”.

Raquel Sánchez va encoratjar les dones presents “a dir prou”. “No passeu per alt- va afegir- cap acte de discriminació per petit que pugui semblar”. També va demanar la implicació dels homes en la lluita per la igualtat real “perquè es tracta de què tots i totes construïm una ciutat i una societat més justa i més igualitària”.

Finalment, l’alcaldessa va fer una invitació a participar en els actes programats durant el mes de març per commemorar el Dia Internacional de les Dones i a afegir-se a la vaga feminista d’avui, a la qual s’ha sumat Gavà amb una aturada de dues hores, “per demostrar que quan les dones s’aturen, s’atura el món”.

Per fer visible l’esforç fet per les dones esportistes de la ciutat, els clubs i associacions esportives locals van proposar les dones mereixedores d’aquest reconeixement públic: esportistes a títol individual, i equips de diferents disciplines, entrenadores i dones referents en les seves respectives entitats. Un homenatge que també es va fer extensiu a dues gavanenques que han portat el nom de la ciutat a les màximes competicions nacionals i internacionals, com són l’ex recordwoman espanyola de llançament de martell i 6 vegades campiona d’Espanya, Laura Redondo, i la nedadora olímpica, Núria Castelló.

En el decurs de l’acte, conduït per la periodista esportiva Jéssica Pérez, es va posar en relleu que són els homes qui tenen preparat el camí per a ser esportistes, i que la professionalització, per a les dones, és un somni que poques vegades s’assoleix i, en cas que sigui així, obliga a tenir una carrera professional paral·lela. Això demostra que al món de l’esport la bretxa salarial està portada a l’extrem.

Aquesta realitat fa que les dones visquin l’esport d’una manera diferent, més centrada en els valors i en el benestar físic i mental. Així ho demostra el fet que a Gavà, el 67% de les persones abonades a les instal·lacions esportives municipals són dones. Un percentatge que s’afegeix a l’alt índex de participació de dones en les entitats i clubs de la ciutat.

Una vinculació amb l’esport i l’activitat física que l’Ajuntament vol reforçar encara mes. D’aquí que, durant tot el mes de març, totes les dones que s’abonin als equipaments municipals esportius tindran la matrícula gratuïta.

El reconeixement a les dones esportistes de Gavà, que ahir van rebre l’homenatge públic, també s’ha visualitzat en un calendari on elles són les protagonistes.