reptes ambientals
Cano (dreta), aquest matí a la plaça Francesc Macià de Gavà

Diverses entitats ecologistes organitzen un debat anomenat “Reptes ambientals i propostes per Gavà 2023-2026”. Tal i com ens ha explicat una de les organitzadores del debat, Josi Cano, “volem que tots els partits polítics que tenen presència a l’Ajuntament, i que ara es presenten a les eleccions municipals, puguin donar la seva visió i puguin explicar el que volen fer en els propers quatre anys en relació a l’ecologia i la biodiversitat a Gavà”. Al mateix temps, “volem que tothom pugui escoltar els posicionaments de cadascun dels partits en aquests assumptes”.

Les preguntes proposades s’estructuraran dins dels següents blocs temàtics: emergència climàtica, urbanisme i medi ambient, aigua, sequera, biodiversitat i pagesia. Aquestes preguntes “han estat consensuades entre els organitzadors i les hem transmès als partits abans del debat per tal que puguin preparar-les, i és que entenem que certes preguntes no es poden respondre en el mateix moment sense preparació prèvia”. En relació precisament a aquestes invitacions, Cano ens ha explicat que han “convidat a tots els partits polítics que tenen representació a l’Ajuntament” i que, en el moment de realitzar aquestes declaracions, “ens han confirmat la seva presència en el debat ERC, Podemos, Ciutadans i Junts per Gavà, i encara no sabem res del PSC i del PP”.

El funcionament del debat serà el següent: “Cada partit tindrà un temps determinat per contestar cadascuna de les preguntes, el torn de preguntes quan acabi tindrà dret a rèplica, i després obrirem un temps per tal que el públic assistent pugui també fer preguntes sobre el que s’hagi dit al debat”. Els organitzadors preveuen que tot plegat tingui una durada aproximada de 90 minuts.

Cano posa en valor la importància de fer un debat amb els candidats a les eleccions que es centri específicament en temes mediambientals: “Creiem que Gavà és una joia, tenim molta natura i volem que estigui protegida i que tota la gent de Gavà pugui gaudir d’ella. Per tant, és molt important saber com es pensa tractar tota aquesta temàtica en els propers quatre anys, què proposen els partits per exemple respecte a la sequera que estem patint a l’actualitat i que mai havíem tingut”. Cano insisteix en que “a mi m’interessa molt la visió de futur que tenen de cara als propers quatre anys, perquè el que votem i decidim ara està claríssim que serà el que ens repercutirà en els propers quatre anys”.

Les entitats que organitzen aquest debat són el Grup Ecologista Quercus, la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME), el Col·lectiu La Mata de Jonc, Ecologistes en Acció-Les Agulles, i l’associació No al Pla de Ponent-Salvem El Calamot. El debat tindrà lloc dijous, 20 d’abril, a partir de les 19:00 hores, als baixos del Museu de Gavà, i estarà moderat per la periodista i escriptora gavanenca Eva Comas-Arnal.