
La Plataforma No al Pla de Ponent – Salvem El Calamot va intervenir en el torn de precs i preguntes del Ple Municipal d’aquest mes de juny, que es va celebrar el passat dimarts 28. Seguint la normativa del nou Reglament Orgànic Municipal aprovat l’any 2019, un representant de la plataforma, Miquel Àngel Soria, va formular (en aquest cas) un prec demanant que es paralitzi aquest projecte. Soria va estar recolzat per la presencia de dotzenes d’integrants de la plataforma que, en un moment donat, van entrar al Ple per seguir en directe tant l’exposició del prec com la resposta per part del govern municipal.
Una resposta que va donar la tinenta d’alcaldessa d’Urbanisme, Habitatge i Sostenibilitat Ambiental, Rosa Maria Fernández, qui va destacar que “aquest planejament està aprovat per la Generalitat de Catalunya des de l’any 2006, i és un planejament on es preserven valors ambientals d’aquest sector i que permet recuperar espais que es trobaven en mans privades i que ara passaran a ser patrimoni públic, de tots els gavanencs, de manera que queden més protegits i conservats”.
Fernández també va a assegurar que “es preserven i es milloren els corredors biològics, els espais forestals, els espais de ribera, la Riera dels Canyars i el Turó del Calamot”. La tinenta d’alcaldessa va recordar tanmateix que, gràcies a aquest planejament, s’han construït pisos al barri de Can Ribas “perquè també estem dins d’una crisis d’habitatge”, i que és previst allà mateix la construcció del tercer CAP de Gavà, una infraestructura “llargament reivindicada i absolutament necessària a la nostra ciutat”.
Fernández, doncs, va concloure que, “per totes aquestes raons, la petició que fan de suspensió de llicències o modificació del planejament no seria viable ni aconsellable”.
La resposta, òbviament, no va satisfer als membres de la Plataforma, i en aquets sentit una de les seves integrants, Josi Cano, ja ens va avançar després de sentir a Fernández que “el següent pas que farem és portar això per via judicial al contenciós administratiu, nosaltres no ens aturarem, continuarem perquè tenim al poble al darrere, tenim a la gent al darrere, ningú vol perdre aquest espai verd, i amb la pandèmia tothom s’ha adonat de la importància de tenir espais per passejar i per poder respirar”.
Cano ens va explicar que “fa ja uns mesos vam presentar a l’Ajuntament una instància demanant la nul·litat del que és el Pla de Ponent, i com que encara no tenim resposta en ferm hem decidit venir al Ple a explicar en aquest prec, que és a l’hora també pregunta, el nostre rebuig ciutadà a aquest Pla de Ponent”.
Cano va incidir justament en una de les dades aportades per Fernández en la seva resposta de govern: “És un pla aprovat l’any 2006, i per tant obsolet no, el següent. Es va aprovar amb lleis antigues i, de fet, ara aquest pla no es podria aprovar amb les actuals lleis mediambientals europees”. Cano, per subratllar aquest caràcter obsolet del Pla de Ponent, va posar un exemple: “Parlava d’un creixement de Gavà on, en l’any 2012, havia d’haver 57.000 habitants, i estem al 2022 i tenim 47.000 habitants. No té una raó de ser aquest creixement”.
Per últim, Cano va recordar que “el que també hem volgut sempre és que es faci una consulta, i l’única cosa que es necessita per fer la consulta és la voluntat política que no aconseguim. I no l’aconseguim perquè el PSC té majoria absoluta i no hi ha manera de que es faci efectiva aquesta voluntat política de voler escoltar al poble, de fer aquesta consulta”.