
L’Associació Espanyola de nens Afectats per Retinoblastoma (AENAR) va organitzar dissabte passat a l’Estadi Municipal La Bòbila un matí solidari amb l’objectiu de recaptar fons per investigar aquesta malaltia minoritària. Txell Aguiló, una de les organitzadores d’aquesta jornada solidària, ens ha explicat que a l’associació estan “contents perquè van venir al voltant d’unes 100 persones, i això tot i que era la primera vegada que ho fèiem i que no hem tingut el temps necessari per poder-ne fer molta difusió, així que estem molt satisfets perquè la gent va participar i a més els infants s’ho van passar molt bé sobretot amb l’espectacle de bombolles de sabó”.
Al llarg del matí solidari “van venir moltes famílies amb nens, i això ens va anar bé perquè el que buscàvem també és fer-ne difusió d’aquesta malaltia i aconseguir una major conscienciació”. Aguiló admet també que “hem après moltes coses per la propera vegada, sobretot en qüestions de logística. Per exemple, ens hem adonat que La Bòbila és un lloc molt gran i semblava que no hi havia ningú, així que quan tornem a fer alguna cosa la farem en un lloc més petit i adient. Estem molt contents amb com va sortir tot, però al mateix temps hem aprés molt d’aquesta primera experiència”.

Els diners que es van recaptar, tant amb l’entrada a l’esdeveniment com amb el sorteig solidari i la venda de productes, serviran per recolzar la investigació que es porta a terme a l’Hospital Sant Joan de Déu. Aguiló ens confirma que es van recaptar uns 800 euros per aquest projecte que, a finals d’aquest 2022, acabarà la seva fase experimental de tractament amb adenovirus en pacients amb retinoblastoma resistent a fàrmacs.
En aquesta primera fase d’assaig clínic han participat 7 pacients i, tot i que encara s’han d’analitzar els resultats finals de l’experiment, els resultats preliminars indiquen segons ens informa Aguiló que “la combinació de l’adenovirus amb fàrmacs podria millorar l’eficàcia contra el tumor”. De fet, “en els darrers quatre anys s’han fet diversos experiments, encara no publicats, en el que s’han combinat aquest adenovirus amb diferents tipus de fàrmacs clàssics que reben els pacients amb retinoblastoma. Sorprenentment, un d’aquests fàrmacs augmenta de manera molt pronunciada el poder d’infecció del virus en cèl·lules tumorals”.
Els primers resultats d’aquest projecte es van presentar al congrés que es va celebrar a Barcelona aquest 2022 de la Societat Internacional d’Oncologia Pediàtrica. També s’ha presentat una patent provisional d’aquest nou tractament que, si fos exitós, “podria suposar una opció terapèutica per a pacients amb retinoblastoma disseminat en cervell, que actualment tenen molt mal pronòstic”.