Rockin America
Un moment dels assaigs de Rockin' America (Foto: cortesia Agnès Querol)

El Cor de Cambra Tornaveu posa en escena el proper cap de setmana el muntatge Rockin’ America. Es tracta d’un arranjament per a corals de Mark Brymer d’uns 30 minuts de durada dividit en sis medleys que repassen bona part de la història del rock and roll nord-americà. Per aquí passen, per exemple, des dels clàssics Hound Dog popularitzat per Elvis Presley o el Tutti Frutti de Little Richard, fins a temes més moderns com el We Will Rock You de Queen o el Start Me Up dels The Rolling Stones. La veu no serà l’únic que es podrà sentir ja que la Tornaveu estarà acompanyada d’una banda de música amb guitarra, baix, bateria i teclats.

Agnès Querol, membre de la Tornaveu, ens ha explicat que “les cançons es reconeixen perfectament, els arranjaments són molt fidels als originals tot i que aquí la major part està fet només amb veus”. La decisió de sortir dels marges clàssics d’un cor de cambra té una explicació molt senzilla: “Si volem captar públic nou, si volem captar gent nova pel cor, hem de fer coses diferents. També estem en un moment en el que ens agrada fer coses més actuals i sortir una mica del que és un cor clàssic”.

El muntatge ja el van interpretar fa uns 10 anys i que, en aquesta segona ocasió, la cosa se’ls hi ha complicat una mica perquè “vam començar a assajar-lo a principis del 2020, després la pandèmia ens va obligar a aturar un any, i ara hem reprès els assaigs amb la novetat de que incorporem coreografies”.

Les coreografies són, per cert, tota una novetat per la coral en la qual ha tingut molt a veure el seu nou director, Edu Hidalgo: “No havíem fet, tot i que en el darrer muntatge que havíem fet, que era de musicals, sí que havien posicions en cada cançó, però no coreografia com a tal. En aquesta ocasió, però, la mateixa música rock ens porta a ballar, a no estar estàtics, i aquí l’Edu ens ha ajudat molt amb els seus coneixements de ball, ja que ell ve del teatre musical i és el que ens ha fet les coreografies. Portem molt temps assajant-les i espero que surti una cosa decent”.

La pandèmia no ha estat l’únic problema que han hagut d’afrontar, ja que “Només el farem sis veus, gairebé no podem qualificar-nos ni de coral. Rockin’ America està pensat per a coral però justament per a quatre veus (soprano, contra alt, tenor i baix), amb moments en que hi ha divisi de soprano i divisi de baixos, per la qual cosa al final hi ha sis veus i no hem hagut de fer cap adaptació a l’arranjament”.

Rockin America
Cartell de Rockin’ America

Precisament sobre aquesta qüestió vol posar èmfasi Querol, que assegura que “ara mateix la coral està sota mínims de nombre de cantaires, mai hem estat amb aquests números” i que, de fet, creu que “per sota d’això no es podria funcionar”. Per aquest motiu, el Cor de Cambra Tornaveu està en ple procés de cerca de nous cantaires per incorporar-los a l’entitat. I compte perquè Querol adverteix que no calen coneixements musicals, de fet: “Jo porto cantant més de 40 anys i no sé llegir una partitura, per cantar aquí no cal tenir coneixements específics de música, el que cal es tenir oïda, és a dir, ser capaç de reproduir una determinada nota que escoltes sense saber quina nota en concret és”. De fet, segons Querol, “cantar s’aprèn, el que és necessari és que, si per exemple et posen una nota al piano, siguis capaç de reproduir-la, de trobar-la, i això molta gent ho té”. Els interessats poden apropar-se a un dels assaigs de la Tornaveu, a l’Espai Maragall els dijous de 21:30 a 23:30 hores, o bé escriure un correu electrònic a l’adreça info.tornaveu@gmail.com.

Rockin’ America es podrà sentir (i veure) el dissabte 12 de novembre, a partir de les 20:00 hores, al Casal Municipal de Cultura American Lake. Les entrades es podran adquirir a taquilla el mateix dia a 8 euros, però si es demanen a la mateixa coral Tornaveu de manera anticipada mitjançant les seves xarxes socials surten per 5 euros.