Salut habilitarà un mòdul de suport als casos de Covid a Gavà

El Departament de Salut ha començat els tràmits per instal·lar mòduls de suport al costat de més d’un centenar de centres d’atenció primària (CAP) de tot Catalunya perquè puguin desenvolupar l’activitat COVID i no COVID en espais diferenciats. Ja s’ha comunicat als ajuntaments que aquestes construccions, de caràcter temporal, s’ubicaran al costat dels centres sanitaris.

A Gavà, s’habilitarà un d’aquests mòduls al costat del Centre d’Atenció Primària Bartomeu Fabrés. Serà un dels 114 que es repartiran per Catalunya.

La voluntat és traslladar a aquests espais annexos l’activitat relacionada amb el coronavirus –proves PCR, tests ràpids, identificació de contactes, exploracions, etc.– per garantir els dobles circuits. L’objectiu de Salut és procurar amb urgència que el sistema públic d’atenció primària pugui desenvolupar la seva activitat en espais diferenciats per patologies, per assegurar una major seguretat de professionals i ciutadans dins els centres.

En els mòduls, s’hi podrà fer l’atenció a persones amb problemes respiratoris i símptomes de la COVID-19. Sobretot estan pensats per als CAP que ara tenen dificultats d’espai per mantenir un circuit separat entre l’atenció dels pacients amb sospita de COVID-19 i els que hi van per altres motius. La previsió és que, a partir de gener, comencin a entrar en funcionament. El desplegament d’aquestes estructures es farà en espais propers als centres i seran gestionats pels mateixos equips d’atenció primària (EAP), que seran els que en decidiran l’ús concret.

18 mòduls a la Regió Sanitària Metropolitana Sud

CAP Abrera, Abrera; CAP Pou Torres, Begues; CAP Can Bou, Castelldefels; CAP La Gavarra, Cornellà de Llobregat; CAP Cunit, Cunit; CAP Ramona Via, el Prat de Llobregat; CAP Lluís Millet, Esplugues de Llobregat; CAP Dr. Bartomeu Fabré Anglada, Gavà; CAP Amadeu Torner, l’Hospitalet de Llobregat; CAP La Florida, l’Hospitalet de Llobregat; CAP La Granja, Molins de Rei; CAP Olesa, Olesa de Montserrat; CAP Pallejà, Pallejà; CAP Sant Andreu de la Barca, Sant Andreu de la Barca; CAP Sant Just, Sant Just Desvern; CAP Sitges, Sitges; CAP Vilafranca Nord, Vilafranca del Penedès, i CAP Sant Joan, Vilanova i la Geltrú.

Pla d’enfortiment de l’atenció primària

El desplegament de mòduls s’emmarca en el Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària, amb l’objectiu d’oferir més espai i confort a la ciutadana i crear circuits diferenciats entre COVID i no COVID. El Pla vol millorar l’accessibilitat i els processos, com també augmentar la resolució i atendre bé la cronicitat. Preveu la contractació de nous perfils als EAP, per la qual cosa farà necessari disposar de més espais. Compta amb una inversió global de gairebé 300 milions d’euros fins al 2022.