Segona calorada del 2019
El pic de calor el viurem aquest dissabte (Foto: Xavi Cabo)

Si el cap de setmana passat, en plena Festa Major, suportàvem la primera onada de calor de l’estiu, ara el Servei Meteorològic de Catalunya alerta d’un nou repunt del mercuri aquest cap de setmana raó per la qual ha emès avisos que afecten la majoria de comarques, tot i que aquesta vegada el perill només es considera alt a la Depressió Central, on s’esperen les temperatures més altes. La xafogor serà molt intensa a la costa.

La tendència serà al sol durant tot el dia a una gran part del país. Com a excepció, esperem alguna nuvolada de tarda al Pirineu. A diferència dels últims dies, no esperem que aquests núvols d’evolució derivin en ruixats.

Aquest dissabte l’aire càlid portarà associats alguns núvols prims, però en general parlarem de cel assolellat. A punts de la costa, la temperatura pot baixar una mica, però a l’interior s’enfilarà un pel més i assolirem els 40ºC.

Recomanacions

  •    Beure molta aigua i fer àpats lleugers
  •    Protegir-se de la radiació ultraviolada, que aquests dies podrà ser superior a 10, valor extrem.
  •    No sortir al carrer durant les hores de més calor, sobretot menors i gent gran i, sempre que sigui possible, s’aconsella que estiguin en llocs climatitzats.
  •    Ventilar les llars durant la nit i tancar finestres durant les hores de més calor, per evitar que la radiació solar entri a les cases.
  •    Hidratar les mascotes més que de costum i evitar treure-les a passejar en hores de més calor.

A partir de diumenge a la tarda reapareixeran les tempestes de tarda al Pirineu, en diverses comarques interiors de Girona i en molts punts del País Valencià i les Terres de l’Ebre. Entre dilluns i dimarts que ve les tempestes s’estendran per moltes comarques, dilluns probablement més concentrades a la meitat oest de Catalunya, i de cara a dimarts fins i tot presents en alguns punts de la meitat est. Entrarem en una fase de calor una mica més normal. No cal esperar un canvi sobtat en l’ambient, però la setmana que ve la temperatura si més no recularà fins a valors una mica més suportables.