Síndic de Greuges

El Síndic de Greuges gavanenc, Joan Martínez, ha carregat contra la bretxa digital en el seu informe anual presentat ahir en el decurs d’un Ple Municipal de caràcter extraordinari. Martínez va assegurar que “no hi ha ganes de solucionar el problema de la bretxa digital. En la part privada, no es dicten normes ni protocols que obliguin a les empreses a atendre als seus clients de manera digna, sobretot a les persones vulnerables. Però el que és pitjor: les pròpies administracions públiques intenten evadir-se de les seves obligacions d’atenció personal o telefònica, i mantenen sistemes telemàtics que de vegades són només per sol·licitar cita però en altres ocasions són per tota la tramitació”.

Síndic de Greuges
El Síndic va rebre aplaudiments del plenari en acabar d’exposar el seu informe

Martínez, però, va voler destacar que “per sort, alguns d’aquests problemes ja s’estan solucionant, i em congratulo d’això”.

Martínez va destacar que va rebre moltes queixes en relació al funcionament de la sanitat, més en concret referides al CAP-2. També va mencionar queixes en relació a urbanisme o “queixes de relacions entre veïns per problemes de sorolls, aires condicionats o mascotes, entre altres”. En aquesta línia, va destacar altres queixes que a Martínez li dona la “sensació que hi ha una situació de mala convivència que, tot i que no és competència municipal, potser valdria la pena fer algun estudi sobre la qüestió”.

Martínez s’hi ha referit encara a la pandèmia en recordar que “la major part de normatives creades per la pandèmia no han estat derogades, i per tant els drets aparcats poden arribar a ser drets perduts”. En aquest sentit, el Síndic s’ha queixat de que “hi ha administracions que mantenen les seves portes tancades i només atenen si ets capaç d’entrar a la seva pàgina web per aconseguir una cita”. I va advertir als polítics, per tancar aquesta qüestió, que “hem de tornar a l’atenció presencial, és imprescindible per les persones vulnerables i per tal de no portar-les a una soledat no volguda”.

Per últim, Martínez va voler destacar “la creació del Consell Municipal d’Infants, que ha estat un encert ja que els ha ensenyat a participar, els ha permès conèixer els problemes de la seva ciutat, i ens ha permès als adults demanar-los la seva visió de Gavà i les aportacions que poden fer per millorar-la”. El Síndic té molt clar, doncs, que “potser aquesta no sigui la millor societat, però els infants han de conèixer-la per tal que després puguin canviar les coses que no els agradis i millorar-la”.

Síndic de Greuges
Joan Martínez, escoltant les intervencions dels grups municipals comentant el seu informe

L’informe va generar reaccions de suport gairebé unànimes entre els grups polítics amb representació al Ple Municipal. El primer en parlar va ser Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà, que va posar l’èmfasi en un dels aspectes que va destacar el Síndic, el problema de la bretxa digital que “és recurrent i hem tractat abastament en diverses sessions plenàries”. Casas va destacar que “la tramitació digital i el teletreball han vingut per quedar-se, i les administracions públiques hem de cercar l’equilibri entre la vulnerabilitat i la comoditat, prioritzant per suposat i acompanyant amb atenció personalitzada als col·lectius més vulnerables”.

Casas creu que “s’ha consolidat la percepció de la ciutadania envers l’acció del Síndic que té més a veure amb la possibilitat de consultar i gestionar mancances, i no pas convertir-lo en una oficina de queixes”. Casas va agrair a Martínez tota la seva tasca al capdavant de la Sindicatura: “És cert que de vegades les administracions no ajuden massa, però la perseverança i el compromís que tens segur que ajudaran a assolir els objectius que us vulgueu marcar”.

Marc Cívico, portaveu de Vox, va destacar d’entrada que “aquest òrgan és un duplicat, ja existeix el Defensor del Pueblo i aquest Síndic a Catalunya, així que tenir altre a l’Ajuntament no ho veiem necessari, i ho diem amb total respecte al senyor Joan i el seu bon treball”. Tot i això, Cívico va assegurar que, “com no podia ser d’altra manera, ja que vostè ha fet aquesta tasca nosaltres hem llegit l’informe, però creiem que els problemes que exposa ja els hauria de conèixer i solucionar el govern municipal”.

Miguel Herrera, portaveu d’En Comú Podem Gavà, va voler posar de manifest de la seva banda que “el Ple del Síndic és important perquè recull el sentir i les preocupacions properes de les persones que viuen a la nostra ciutat, i determina en gran mesura les dificultats en les relacions que aquestes persones mantenen amb l’administració. Per tant, no valorar la figura del Síndic, o pensar que el seu treball no és necessari o està duplicat, és clarament desconèixer la seva tasca i la importància que aquesta figura té a la nostra ciutat, i també suposa desconèixer la llei i la legitimació d’una figura com la dels Síndics de Greuges Municipals”.

En la seva defensa d’aquesta figura, Herrera també va recordar que el Síndic, “en ser una figura de vigilància i control de l’administració pública de caràcter independent i apolític, permet un nivell de connexió i acceptació important amb la ciutadania a la que ha de protegir, el que és molt positiu a l’hora de permetre que la gent expressi quins són els problemes que els afecten realment”.

Mónica Parés, portaveu del Partit Popular, també va agrair la tasca realitzada per Joan Martínez i tot el seu equip, i s’hi va referir al Consell Municipal d’Infants que va destacar el Síndic: “Caldrà que el govern municipal compleixi amb la seva responsabilitat de fer complir els compromisos adquirits amb els infants de la ciutat. Aquest consell, a més, pot ser un punt fonamental per la solidaritat i pels valors que han de regir a la nostra societat si els comencem a fomentar des de la infància, i és que només des de l’educació es poden defensar i respectar les normes que regeixen la nostra societat”.

Miquel Roselló, portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, va posar el focus en una de les principals conclusions de l’informe del Síndic, i és que “ens trobem amb que una part de la ciutadania continua i continuarà desatesa de qualsevol tràmit que s’hagi de dur a terme en l’administració. Continuem tenint una part de la població amb els mateixos problemes tecnològics, i mentre siguin s’hauria d’articular des de les administracions competents uns protocols d’actuació obligatoris quan es detectin perfils d’aquest tipus. Com a ciutadans, tenen dret a ser atesos d’acord amb les seves capacitats”.

Jordi Tort, portaveu del grup municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya, va recordar de la seva banda que aquest Ple Municipal arribava “tot just després d’unes eleccions en les que s’ha posat en disputa allò que semblava impossible fa poc temps, els drets a les persones i la no discriminació de persones per motius de raça, gènere, religió, origen o orientació sexual. I en aquest sentit volem posar en valor la figura essencial en la defensa dels nostres drets i llibertats tant dels Síndics de Greuges municipals com del Defensor del Pueblo i del Síndic de Greuges de Catalunya”.

Tort, en aquesta línia, ha assegurat que “aquestes institucions han estat i són un pilar fonamental en la promoció de la transparència, la justícia, la no discriminació, i la participació ciutadana a la nostra ciutat i a la resta de l’estat. Cal posar en valor, per cert, que som dels pocs ajuntaments de Catalunya, només 47 i 5 d’ells al Baix Llobregat, que comptem amb aquesta figura del Síndic de Greuges municipal, i de fet a la resta d’Espanya també hi ha al voltant d’una cinquantena en la resta de municipis”.

Aquesta part dedicada al Síndic de Greuges municipal la va tancar la mateixa alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, que va assegurar que “s’ha de posar molt en valor la feina que es fa des de la Sindicatura de Greuges del municipi, crec que és una crítica però una crítica constructiva, sempre s’han trobat punts de col·laboració”. Badia va garantir que el govern municipal “pren molt bona nota de tot allò que realment necessita que se li faci una segona i fins i tot una tercera ullada. Així doncs, esperem que el proper informe sigui molt més reduït”.