La pandèmia ha passat factura a molts sectors, però el de la restauració és, sense cap mena de dubte, un dels que pitjor parats n’ha sortit. Josep Maria Lluch, president de l’Agrupació de Restauradors de Gavà (ARG), quantifica que “a Gavà hem tingut una baixa aproximada d’un 20% dels establiments que hi havia abans de la pandèmia i que no s’han pogut recuperar”.
El balanç que Lluch fa d’aquest any 2021, doncs, és encara una mica complicat: “Ha estat un any difícil. Després de gairebé 18 mesos d’obrir i tancar diverses vegades, al maig finalment vam poder obrir de manera definitiva i agafar velocitat de creuer. S’ha recuperat part de l’activitat, però en termes generals veiem que encara hi ha una davallada del consum d’entre el 30 i el 35% en comparació a anys com 2018 o 2019”. El president dels restauradors gavanencs és comprensiu, però, amb aquestes xifres, ja que “la crisis a nivell econòmic ha afectat a moltes persones, i a més molta gent encara té certa por a compartir espais públics”.
Respecte a 2022, Lluch espera poder apropar-se a aquests nivells previs a la pandèmia, però “les notícies de noves mutacions del virus generen de nou incertesa en la gent, de fet vivim amb incertesa constant i ara no sabem si després de les festes de Nadal tornaran restriccions o no. És cert que hem tingut una bona campanya d’estiu, però després no tenim aquesta tranquil·litat que estem buscant”.
Precisament per fer pinya ara que s’acaba 2021, l’ARG organitza un sopar solidari al restaurant Mar de Pins el proper dilluns, 13 de setembre, vigília de la festivitat de Sant Nicasi. El sopar és “una iniciativa que vam començar l’any anterior a la Covid perquè volíem fer cada any, per acabar l’any i com a colofó de les activitats que fem des del gremi de restauradors, un sopar per a la població”.
A banda d’aquesta intencionalitat, els restauradors van decidir que, “ja que fem cada any un sopar en aquestes dates, el vinculem a un acte que tenim aquí cada any a Catalunya com és La Marató de TV3, així que l’inscrivim a dins d’aquesta Marató, dedicada enguany a la salut mental, i tot el que recaptem anirà cap allà descomptant despeses indispensables com ara pagaments a proveïdors o costos d’infraestructures”.
Lluch defineix el sopar com “un sopar gastronòmic”, el que significa que és “un sopar amb un menú tancat on cadascun dels xefs que hi participen preparen dos o tres plats, amb la qual cosa el comensal acaba menjant entre 12 i 15 propostes variades de menjar, totes amb un fil conductor que decideixen els xefs en cada sopar i que enguany serà la gastronomia de proximitat i el producte de quilòmetre zero”.
Entre els xefs que hi participen enguany estan els de Major, 36, Anhel, Ermita de Brugués, i òbviament el de Mar de Pins. El preu del sopar és de 50 euros i si voleu apuntar-vos ho podeu fer a la mateixa pàgina web de l’ARG.