calçots
Calçots a Gavà (Foto: cortesia Josep Pañella)

La temporada de calçots es presenta complicada a Gavà. La recollida més important té lloc al gener, però en aquests moments ja s’estan començant a collir els primers tot i que només els més grossos. A finals d’octubre ja es comencen a collir, de fet, perquè la restauració ja els demana.

I aquest és el principal problema d’enguany, precisament. Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, ho deixa molt clar: “La restauració suposa entre el 80 i el 90% de les vendes, i si els restaurants estan tancats anirem molt malament i no podem vendre, nosaltres el que necessitem és que la restauració estigui oberta”.

Degut a tot aquest escenari, els pagesos gavanencs ja han plantat menys calçots aquest any i “si habitualment es collien uns 5 milions d’unitats, enguany probablement en farem entre 3 i 4 milions, la gent tenia por de plantar calçots precisament pel tema de la restauració tancada”.

calçots
Calçots de Gavà (Foto: cortesia Josep Pañella)

La producció disminuirà però no ho farà la qualitat, segons Pañella, ja que “en aquests moments portem uns mesos sense aiguats, pràcticament des dels de setembre no hem patit gens, i els calçots la veritat és que fan goig”.

Pañella té por de que després de Nadal “pugui venir un tercer rebrot, perquè això faria que es perdés la collita de calçots, si es tanca la restauració ho tenim molt malament”.

La dependència de la restauració és un fet molt particular que, afortunadament, només succeeix amb el calçot: “No tenim altres canals de venda, com si que els tenim amb altres productes, ja que el calçot es consumeix majoritàriament en restaurants, es difícil que la gent els compri, i per molta promoció que fem del calçot al final a casa es consumeix al voltant d’un 10% de la producció”.