Temps d'Espàrrecs
Foto de família de l'acte de cloenda de Temps d'Espàrrecs

Punt i final a Temps d’Espàrrecs, la programació d’activitats que enguany ha servit per substituir la tradicional Fira d’Espàrrecs. Un acte a l’Espai Maragall va servir per tancar aquesta iniciativa que, obligada per els restriccions a causa de la pandèmia, ha servit per mantenir viu l’esperit de la tradicional Fira.

Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, va destacar que Temps d’Espàrrecs “ha estat una fórmula per tal que la Fira estigués molt present en molts racons de la ciutat, en els restaurants, en els comerços i en els mercats, i al final s’ha viscut molt intensament perquè la gent tenia ganes de sortir i de tornar a prendre el pols a la ciutat”.

L’èxit de Temps d’Espàrrecs és atribuïble, segons va voler posar de manifest Sánchez, a que “a Gavà tenim una gent espectacular començant pels pagesos, els primers que participen d’aquest procés, i seguint pels restauradors i els comerciants, i sense oblidar a la gent que hi ha al darrera a l’Ajuntament al departament de comerç i fires, hi ha molta gent que ha fet tot el possible per tal que aquesta festa tirés endavant”.

L’alcaldessa ha pronosticat que “moltes coses d’aquest format es quedaran, moltes coses que ens han agradat potser perquè estàvem acostumats a l’altre format, tot i que esperem que l’any vinent puguem recuperar la Fira tradicional”.

Va ser un acte on van participar-hi els principals actors que donen vida a la Fira: els pagesos, la restauració i el comerç. De fet, el comerç va ser el primer protagonista de la tarda ja que es van entregar els premis del Concurs d’aparadors que, durant els dies que ha durat Temps d’Espàrrecs, ha permès que els comerciants engalanessin les seves botigues amb motius relacionats amb els espàrrecs.

En total hi ha participat una vintena de comerços de la ciutat. D’una banda hi havia un premi atorgat per votació popular en el que van participar, segons fonts municipals, més de 1.00 ciutadans. El guanyador d’aquest primer premi va ser Nikita Studio. D’altra banda hi havia tres premis, aquests atorgats per un jurat professional, que van ser per Allende los Mares (primer premi), de nou per Nikita Studio (segon premi), i per La Llar de les Maskotes (tercer premi).

Des de la restauració va parlar Sara Martínez, xef d’El Forn Restaurant, que va valorar aquest GastroGavà tan especial com una experiència “molt positiva ja que ha sigut una oportunitat per donar-te a conèixer a gent del poble, també per poder tastar aquest producte estrella que tenim a Gavà, i la gent s’ha animat moltíssim, que bona falta ens feia, ja que no teníem la fira, aquesta oportunitat per poder tastar totes les propostes que hem fet els restauradors”.

Segons fonts oficials, el GastroGavà d’enguany ha servit 500 menús i 1.000 platillos, tots relacionats, com no podia ser d’altra manera, amb l’espàrrec. Un producte “amb moltíssimes possibilitats, crec que cadascun de nosaltres li hem donat el nostre toc i la gent ha pogut gaudir de moltíssimes maneres de cuinar l’espàrrec de Gavà”, segons Martínez. En la mateixa línia es pronunciava Pau Bueno, gerent de Cafè Teatre, que qualificava l’espàrrec gavanenc com “un producte immillorable”. Bueno afegia que aquest nou format del GastroGavà “té punts favorables i altres no tant comparats amb la tradicional Fira. El millor és que el temps s’estira i, d’aquesta manera, és més fàcil per nosaltres treballar-ho i portar l’activitat, però la veritat és que la Fira, concentrada en tres dies, és una feina increïble però ens ho passem molt bé i és molt divertit”.

La pagesia també es va pronunciar en aquest acte on es va donar la dada oficial de producció d’espàrrecs d’enguany a Gavà: 2.000 quilos. Joan Codinach, un dels pagesos que es dedica a l’espàrrec, ha explicat que “la producció d’enguany ha estat afectada per les negades i, per tant, ha estat més fluixa, de més baixa qualitat i de menys quantitat”. Yolanda Figueras, de la parada Cal Delaida, afegeix que “nosaltres venem directament i d’aquesta manera arribem a tothom, hi ha molta demanda d’espàrrec i ha sortit tot el que teniem, tot i l’any estrany que tenim”.

També va parlar Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, que va voler “felicitar a tothom per com ha anat Temps d’Espàrrecs, ha estat un èxit total amb una decisió que, juntament amb l’Ajuntament, vam prendre amb el cap i no amb el cor ja que volíem fer la Fira però finalment vam decidir que amb la pandèmia era millor fer-la d’aquesta manera”. Pañella va recordar que “l’any vinent celebrarem la 67 edició de la Fira i els seus 90 anys de vida, ja hi haurà temps de celebració i de fer una gran Fira perquè tenim que celebrar-ho”.