Metres x la infància

L’Esplai El Mamut torna a organitzar Metres x la infància, una iniciativa que arriba a la seva tercera edició i que consisteix en una caminada per reivindicar els drets del infants. La iniciativa va sorgir fa uns anys amb l’objectiu de posar en relleu el Dia Internacional dels Drets dels Infants, que es celebra cada any el dia 20 de novembre.

És un format que “ha funcionat i a la gent li agrada”, ens destaca Xavier Duart, president de l’Esplai El Mamut, qui també recorda que “és una cursa però entre cometes perquè no hi ha premis pels que arriben primer i es poden apuntar totes les persones, des d’avis fins a pares amb cotxet, ja que la idea d’aquest dia és sobretot que hagi molta gent per reivindicar, aquesta és una activitat reivindicativa i gratuïta on la gent pot anar caminant o corrent, el recorregut es pot fer com es vulgui i està obert a tothom”.

El que sí que demana l’esplai és que “tothom porti una pancarta reivindicativa en relació als drets dels infants, ja que aquest és el sentit de la marxa, afegir aquest valor educatiu i reivindicatiu”. A tal efecte, a l’hora de trobada, que és les 10 del matí, els organitzadors ajudaran a preparar aquestes pancartes abans de que comenci la marxa. D’aquesta manera s’aconseguirà l’objectiu reivindicatiu de l’activitat.

Però reivindicar què exactament? “Nosaltres el que volem és que tothom conegui que existeix el Dia Internacional dels Drets dels Infants i que, per desgràcia, arreu del món i també aquí a prop, no cal anar molt lluny, els drets dels infants no estan garantits al 100%”. Segons destaca Duart, és molt important seguir denunciant que aquests drets dels infants no es compleixen a tot el món, i “sempre que aquests drets no estiguin garantits nosaltres hem d’intentar fer el que podem per denunciar-ho, per fer-nos ressò de que arreu del món hi ha infants que viuen en situacions precàries, o explotats, o sense un sostre, o esclavitzats per màfies, per posar alguns exemples i això sense parlar de que ara tampoc poden viure en pau i en llibertat en llocs com Ucraïna o Gaza”.

Es tracta de fer d’altaveu a infants que “també tenen veu però una veu que, per desgràcia, sovint no s’escolta o es silencia. Nosaltres com entitat socioeducativa que treballem amb infants hem de posar de manifest totes aquestes situacions, hem d’intentar que s’escolti aquesta veu, que ells puguin reclamar que també tenen els seus drets”.

Al final del recorregut se sol llegir el manifest del Dia Internacional dels Drets dels Infants però El Mamut aprofita a més per reivindicar un dret en concret: “treballem molts drets aquell dia però en el nostre manifest parlem del dret al lleure, ja que som una entitat de lleure educatiu, i per tant parlem de la necessitat del lleure per fer front a situacions de pobresa, a situacions de vulnerabilitat o d’exclusió social, i també destaquem com el lleure pot ajudar a la salut mental dels infants i joves”.

Metres x la infància

El recorregut enguany serà una mica diferent del de l’any passat, ja que el recorregut serà circular i tindrà sortida i arribada al mateix lloc, a la plaça Batista i Roca. Es baixarà per la Rambla fins la plaça Josep Tarradellas, després s’enfilarà per la Illa de Vianants fins a la plaça de la Pagesia, i després es pujarà fins el carrer del Centre per tombar de nou cap a la Rambla i tornar a pujar-la fins la plaça Batista i Roca. En total és un recorregut d’una mica més d’un quilòmetre que, caminant, es pot fer en uns 20 minuts.

La gent que es vulgui apuntar a Metres x la infància ho pot fer de manera telemàtica aquí o pot enviar un correu electrònic directament a la següent adreça: mamut@fundesplai.org.