test d'antígens
Un dels tests d'antígens que es venen ja a la farmàcia (Foto: cortesia Daniel Muñoz)

Els nous tests d’antígens de la Covid-19 ja es poden comprar a les farmàcies. Es tracta d’uns tests d’autodiagnosi amb els quals els ciutadans poden obtenir resultats fiables en pocs minuts. Precisament, i respecte a aquesta fiabilitat, Daniel Muñoz, farmacèutic titular de La Farmàcia de La Rambla La Remei, apunta que “amb el pas del temps, aquests tests han anat millorant i són molt sensibles i específics en la seva detecció. Per tant, i tot i que sempre es poden confirmar els resultats amb una PCR, és gairebé segur que si surt positiu tens la malaltia i si surt negatiu no la tens, la PCR només puja la certesa del test en un petit percentatge”.

Els nous tests d’antígens es diferencien una mica dels tests d’anticossos que ja estan disponibles a les farmàcies des de fa uns mesos sota recepta mèdica. Explicat de manera molt simplificada: els tests d’anticossos només marquen si la persona ha passat la malaltia en els darrers 15 dies, mentre que els d’antígens són capaços de “dir si tens un tros del genoma o de la part externa del virus i, en conseqüència, hi ha una correlació més directa amb la malaltia i, per tant, poder dir si ara estàs contagiat amb molta fiabilitat. Són més segurs que els tests d’anticossos, que al final són només indicatius de que pot tenir la malaltia però estan subjectes a interpretació i, per tant, requeririen una confirmació amb PCR posterior, per això els tests d’anticossos no són determinants per saber si ara estàs infectat”. Altra diferència rau en el fet de que els tests d’anticossos funcionen amb una mostra de sang, mentre que els d’antígens funcionen amb mostra recollida per via nasal.

Muñoz valora molt positivament que es posin a disposició de la ciutadania aquests nous tests, però es mostra “una mica trist perquè si aquestes tests d’autodiagnosis, que la població se’ls pot fer a casa sense haver d’anar al metge o sense haver de comprar-los per internet sense garanties, haguessin estat a la venda molt abans, haurien tingut una incidència positiva sobre la pandèmia i potser haurien ajudat a tallar possibles recaigudes o possibles brots. Ara estem al juny, i pel camí s’hi ha quedat molta gent. Que es dispensin ara és positiu perquè, al final, millor és quantes més eines tinguis, però el factor temps i el moment és molt important”.

El farmacèutic destaca que “aquests testos estaven disponibles al novembre o al desembre passat, fins i tot a l’octubre, i es podien haver posat a la venda llavors. Però les autoritats sanitàries van perdre el temps discutint si una persona era suficientment intel·ligent per interpretar les dades, o si d’aquestes dades se’n podia fer un mal ús ocultant-les en casos positius”.

Muñoz és molt contundent en assegurar que “això, en la meva opinió, és tractar a la gent com si fos imbècil, i crec que sumava molt més que hi hagués moltíssima gent que es pogués fer el test, confiant després en veure com es bolquen aquestes dades al sistema, un bolcat on es podia haver confiat en professionals com nosaltres, els farmacèutics. Això va representar una falta de valentia per part de les autoritats sanitàries”. La seva conclusió, doncs, és inequívoca: “Tant de bo la ciutadania hagués tingut al seu abast aquests tests molts mesos abans, segurament la fotografia que tenim ara seria molt diferent”.

Els nous tests d’antígens es dispensen en diverses marques i el seu preu ronda els 6 euros aproximadament. Fins que no es publiqui en el B.O.E. la modificació del Decreto Ley que regula la dispensació d’aquest tipus de productes, els testos només es donaran amb recepta mèdica. La modificació del Decreto Ley, precisament, farà que els tests es puguin comprar sense recepta.