Tió de Nadal 2018
L'activitat es farà al parc de la Torre Lluc.

Un any més, la ciutat farà cagar el Tió. La cita serà aquest diumenge, 23 de desembre, a partir de les 17.30 hores, al parc de la Torre Lluc. L’activitat, adreçada als més petits està organitzada pels esplais El Mamut, Esplaisaurus, l’Agrupament Escolta i Guia Roc del Migdia i l’esplai l’Amistat i, en el decurs de la mateixa, els nens i nenes també podran prendre part en diferents tallers i jocs d’animació.

Tradició catalana

Val a dir, que aquesta tradició tan nostra té segles d’història i inicialment estava relacionada amb la natura, la fertilitat i el solstici d’hivern. El tió és un ritual d’origen rural, significa l’abundància, un tronc vell i sec regala de les seves entranyes llaminadures i llepolies. És l’auguri del renaixement de la natura després de l’estació hivernal. Amb el temps i la desaparició del foc a terra de les llars, també ha desaparegut el costum de cremar-lo després de la cagada i també els costums al voltant de les cendres que quedaven. Aquestes eren utilitzades com a elements de protecció contra el llamp, les cuques, etc. a les cases i als camp

El repertori de cançons per fer cagar al tió de la nostra tradició cultural és extensíssim. Al tractar-se d’un costum familiar, les variants de la cançó del tió poden canviar d’una casa a l’altre.

Una vegada s’ha acabat de cantar la cançó, els infants recullen els regals que el tió els ha deixat. El tió no acostuma a deixar regals voluminosos sinó llaminadures i dolços, torrons i neules per als més petits. En alguns indrets la quitxalla és traslladada a una habitació apart durant uns moments on se’ls entreté de diverses maneres. Tanta és l’emoció per saber que els ha rajat el tió, que molts, abans d’acabar, ja pregunten ansiosos: “Ja ha cagat el tió?”.

La cerimònia es pot repetir tantes vegades com es vulgui fins que el tió ja no té res més per deixar. Una última “cagada” especial, en la que el tronc raja una arengada ben salada o un all, ceba o algun altre element desagradable (com excrements de corder, menjar per a gossos, carbó, etc) és l’encarregada de fer saber als infants que ja no piquin més, doncs el tió ja no pot donar més de si.

En algunes comarques, la tradició marca que el tió del padrí cagui la “Rabassa” al seu fillol, un tortell amb forma circular propi de les festes nadalenques.