falles
Vizcaino i Sánchez, davant de la falla d'enguany

Tot està ja a punt per l’inici de les tradicionals festes valencianes de Sant Josep, que enguany compleixen 31 anys. Els operaris, tot i la pluja intermitent, aixequen al llarg d’avui divendres la falla, l’element més important d’aquestes festes, que enguany representa uns conqueridors com a representants de les cultures invasores.

Les festes, que estan organitzades per la Casa de València, s’inicien avui divendres amb la presentació de les falleres majors de Gavà, i s’allargarà al llarg de tot un cap de setmana farcits d’actes que culminarà diumenge a la nit amb la tradicional cremà de la falla a la plaça de Jaume Balmes.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, s’hi ha atansat aquest matí per comprovar de primera mà com anaven les tasques d’aixecament de la falla. Sánchez ha assegurat que aquesta “és una tradició que un any més podem gaudir gràcies a la casa de València de Gavà, com també és una tradició que cada any la falla es mulla, en aquests 31 anys que hem celebrat les falles en algun moment o altre s’han mullat”.

Sánchez ha recordat però que “la pluja no entorpirà aquesta celebració perquè aquesta festa valenciana la vivim amb molta intensitat a la nostra ciutat i al final ja s’ha convertit en una festa nostra, així que convidem a tothom a que hi participi, a que la visqui i a que la gaudeixi”.

falles
El mestre faller preparant la falla

La falla està construïda majoritàriament de cartró, fusta, i una mica de suro i de fibra de polièster. El mestre faller que s’ha encarregat del seu disseny, construcció i muntatge és Francisco Vizcaino, que ja fa molts anys que és l’autor de les falles que es cremen a Gavà. Vizcaino ha volgut destacar, en relació al tema de la seva obra d’enguany, que “va de descobriments i de invasions, i pe tant surten des de Cristòbal Colón fins als xinesos que ens estan envaint amb envasats o amb botigues, passant pel cinema de Hollywood, la idea és representar cultures estrangeres que venen a envair-nos”.

falles
Part de la falla de Gavà 2019