
“Avui és un dia que, lamentablement, l’hem de commemorar, i tant de bo aquesta societat cada vegada sigui més dura, molt més crítica, i més intolerant amb aquest problema, i d’aquesta manera puguem sortir ja d’aquest tipus de violència que són una xacra com ho és la violència masclista, però portada a un nivell màxim de crueltat”. Ho ha dit aquest migdia l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, aprofitant que avui 23 de setembre es celebra el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Nens.
L’alcaldessa ha volgut comparèixer davant dels mitjans de comunicació municipals per deixar ben clar que “avui és un dia en el que hem de ser molt conscient de que el tràfic de dones i de menors, majoritàriament nenes, és encara una realitat avui en ple segle XXI i en el nostre país”. De fet, Badia apunta que “estem parlant de 400 casos detectats, el que vol dir que hi hauran molts més que no ho estan, i això ´s molt greu. També superem els 100 casos de tràfic però detectats, torno a insistir”.
Badia ha posat de manifest a més “la doble victimització de les dones que pateixen explotació sexual i tràfic, ja que aquestes víctimes són maltractades, pateixen violència masclista implícita i explícita, i també són traficades. Per tant, responen totalment a la visió global en el seu grau màxim del que volem evitar en el tema de la violència masclista”.
És per tot això que Badia ho té molt clar en aquest aspecte: “Hem de ser conscients de que necessitem eines, actualment Gavà forma part de la Xarxa contra el tràfic de dones i menors a Catalunya, una xarxa vertebrada a nivell de tot l’estat espanyol i que, aquí a Catalunya, està activa en tot allò on hi pugui estar implicada la violència masclista i, sobretot, prostitució, tràfic i explotació de dones i menors. Crec que aquesta és la línia i que encara ens queda feina per fer”.
L’alcaldessa gavanenca ha fet aquestes declaracions acompanyada per Alba Riba, regidora de LGTBI, Feminisme i Drets Humans de l’Ajuntament de Gavà. Riba ha volgut afegir que, “com a ciutat, el que veritablement ens agradaria és que hi hagués un compromís internacional més gran per tenir mesures i eines efectives per poder lluitar contra aquest tràfic i aquesta explotació sexual”.
El Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Nens va ser instaurat l’any 1999 per l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans i Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNOD). Es va establir en el decurs de la Conferència Mundial de la Coalició contra el Tràfic de Persones, en coordinació amb la Conferència de Dones que va tenir lloc el gener de 1999 a Dhaka (Bangladesh). Es va escollir la data del 23 de setembre en honor a la data de promulgació a escala mundial de la primera norma legal en contra de la prostitució infantil, que es va promulgar a Argentina.