Truco o trato

S’acosta la nit de Halloween i les iniciatives relacionades amb aquesta fantasmagòrica nit es multipliquen a Gavà. Es multipliquen i, òbviament, es concentren en la tarda/nit del dimarts, 31 d’octubre. L’Associació de Veïns de Can Tries celebrarà aquesta nit tan especial amb una nova iniciativa que als coneixedors de la tradició de Halloween no els vindrà de nova: truco o trato.

S’hi han apuntat més de 12 veïns del barri que han decorat les seves cases amb motius de Halloween. Els nens que vulguin participar hauran d’estar a les 20:00 hores a la seu de l’associació de veïns, al carrer Riu Besòs, número 7. Allà se’ls entregarà un mapa amb els habitatges que prenen part en l’activitat, i llavors podran anar a dir la famosa frase “Truco o trato”, i a canvi rebran caramels, tal i com mana la tradició.

Els nens podran veure les decoracions que ha posat cada veí a casa seva, i de fet ho hauran de fer ja que després, a les 10 de la nit, es tornaran a reunir al local de l’associació per votar la millor decoració de totes, a la qual se li donarà un premi.

L’activitat és la primera vegada que es porta a terme encara que “l’any passat ja es va proposar però no es va fer perquè s’hi va apuntar molt poca gent”, ens explica Luisa Pascual, vocal de l’Associació de Veïns de Can Tries.

Pascual destaca que el principal objectiu a l’hora de muntar una iniciativa com aquesta és “aixecar l’associació, volem crear activitats per tal que el barri participi ja que antigament el barri estava molt actiu, es feien moltes coses i havia molta participació per part dels veïns. El que volem és tornar a allò, que de nou l’associació estigui activa, i pensem que fer petites coses poc a poc anirà animant a la gent a prendre-hi part, amb la qual cosa millorarem el barri entre tots”.

Aquesta activitat de Halloween en concret, d’altra banda, també interessa a l’associació veïnal perquè “volem que es vegi d’altra manera no tan trista, el Dia de Tots Sants és un dia que tradicionalment es molt trist, es el dia dels difunts i no es celebra de cap manera, però a mi m’interessa molt, per exemple, la visió que tenen a Mèxic d’aquesta nit, no exactament celebrant que els éssers estimats estiguin morts però sí vivint-lo amb una certa alegria per l’estima que es té a les persones que ja no estan. La idea seria aportar als infants també una visió més pròpia d’altres cultures”.

Pascual vol destacar, per cert, que aquesta activitat està oberta “no només als infants del barri, sinó a tots els infants gavanencs. De fet, ens agradaria que vinguessin molts a veure això, que es pugui transformar en una festa popular i, qui sap, en un futur poder estendre aquesta festa a més barris de Gavà”.