Ucraïna
Un moment de la connexió amb els voluntaris d'ACCeDE a Varsòvia

L’ONG gavanenca ACCeDE i el restaurant Tasta’mm van aconseguir recaptar uns 4.000 euros en el seu Sant Jordi solidari que el passat dissabte van farcir d’activitats. Els diners aniran a parar als dos punts d’atenció als refugiats que ACCeDE ha desplegat a Varsòvia per atendre als ciutadans que fugen de la guerra que hi ha a Ucraïna.

Xavier Esteban, president de l’ONG gavanenca, ha qualificat la diada solidària de Sant Jordi com a “súper positiva”, i de fet l’activitat estrella de la jornada, que era el sopar que es va celebrar al restaurant, va omplir l’aforament permès que era de 50 persones. Esteban creu que “és una bona notícia que tot aquest desig de cooperació que té la ciutadania pugui sumar, i, més enllà de la xifra que es va aconseguir, considerem la jornada com un èxit perquè els diners serviran per ajudar de manera directa a persones que ho estan passant molt malament a causa de la guerra”.

Més concretament, els diners recaptats “ara es transformarà sobretot en menjar perquè és la part que té més rotació. També es comprarà molt calçat perquè hem vist que hi ha molta necessitat”.

Els dos punts que ha habilitat ACCeDE a Varsòvia son de diferent tipus. Un és un Free Shop, “una mena de petit supermercat gratuït on els ciutadans ucraïnesos poden adquirir gratuïtament material d’higiene personal, roba, o aliments. A més, duran t el dia fem esmorzar i dinars”. L’altre punt és en realitat “una casa particular molt gran, de 10 habitacions, que hem transformat en un punt d’acollida per a refugiats que s’estan entre dos i tres dies, fins a un màxim de dues setmanes, mentre es re-col·loquen. La majoria de persones estan de pas cap al sud de Polònia, però mentre s’estan allà poden menjar, poden pernoctar, poden dutxar-se, i els hi fem petites cures de primera necessitat”. A més, en els dos punts “estem oferint atenció psicològica a través de voluntaris perquè molts refugiats venen amb una situació psicològica i social molt dura”.

El moment àlgid del sopar va ser una connexió que es va fer en directe amb els dos punts d’atenció als refugiats per parlar amb els membres d’ACCeDE que estan allà a Varsòvia, membres que “van tenir l’oportunitat d’agrair la solidaritat de la ciutat de Gavà i també van poder explicar la situació i les necessitats que tenen, i per tant en els propers dies veurem imatges de com es transformen aquests 4.00 euros en aliments, en roba i en matèria de primera necessitat pels refugiats”.

Segons Esteban, els dos punts de refugiats “estan atenent a més de 200 refugiats diaris, i per tant estem parlant en un mes d’unes 5.000 o 6.000 persones que estan passant pels nostres dos punts d’atenció”. Esteban es mostra molt satisfet d’aquestes dades ja que “som una ONG petita, 100% local, amb ajuda municipal i aportacions privades, però creiem que s’està fent una tasca extraordinària gràcies al moviment del voluntariat i sobretot gràcies a la generositat dels ciutadans de Gavà”.

ACceDE té a Varsòvia un total de 10 voluntaris, 6 al Free Shop i 4 a la casa d’acollida.