Unió de Cooperadors
Raquel Sánchez ha visitat avui les obres per copsar de primera mà el seu estat actual

El nou equipament ubicat en l’edifici de l’antiga Unió de Cooperadors entrarà en funcionament en el darrer trimestre de 2020. Així ho ha confirmat avui l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que aquest matí ha fet una visita d’obres a les instal·lacions per copsar de primera mà el seu estat actual. Segons Sánchez, “les obres esperem que estiguin enllestides a l’estiu i que el centre pugui entrar en funcionament a la tardor”.

La nova Unió de Cooperadors serà un espai obert a tothom que permetrà als seus membres compartir temps i coneixement, engegar nous projectes, i generar noves activitats relacionades amb la innovació social, l’economia social, el cooperativisme sostenible i l’emprenedoria de col·laboració. El projecte neix d’una procés participatiu que es va dur a terme durant l’any 2017 i que va definir el Pla d’usos i gestió de l’equipament.

Raquel Sánchez destaca que l’edifici de l’antiga Unió de Cooperadors “té un valor no només històric i sentimental per la nostra ciutat, sinó que també té un alt valor patrimonial i arquitectònic, així que estic molt contenta de veure com s’estan recuperant aquests espais que són molt macos i que conviden a que tot el que passi dintre tingui a veure amb l’esperit de les persones que van tenir la idea de fer un equipament com aquest”.

Unió de Cooperadors
L’edifici de la Unió de Cooperadors estarà en marxa abans de final d’any

L’arquitecta del projecte de recuperació de l’edifici, Meritxell Inaraja, ha estat l’encarregada d’oferir les explicacions de com estan anant les obres. Sgons Inaraja, aquesta és “una obra petita però delicada atès que teníem les dades de l’edifici original i la proposta consistia en recuperar aquest edifici que, al llarg dels anys, ha estat molt manipulat i reconstruït a sobre, així que hem anat netejant i al final hem tingut l’alegria de que ens hem anat trobant la simplicitat i la bellesa de l’espai original, ha estat un buidat en realitat”.

Inaraja està molt contenta i satisfeta amb aquets projecte ja que ella està especialitzada en restauració de patrimoni “que normalment és més antic que aquest, així que es dona per suposada l’actualització a la normativa actual, però l’edifici de la Unió de Cooperadors és més modern i la gràcia del projecte era adaptar-lo a les exigències actuals, tot el que ens hem trobat és ferm i aguanta però no el suficient pels actuals requeriments, ja sigui per sobrecàrrega d’ús com per accessibilitat, per exemple”.

L’arquitecta, doncs, va proposar per resoldre aquests problemes “reforçar tots els forjats però per sobre, amb l’objectiu de poder conservar l’estètica per sota de les biguetes, i la restauració dels pilars, que eren molt esvelts, tampoc la hem fet de qualsevol manera, de fet en el fons ha estat més un procés de restauració per tal que tot es preservi, tot aguantava però els requeriments del moment en què es va construir l’edifici eren menors que els requeriments que ara tenim per un edifici d’ús públic”.