Comencen les obres de la Unió de Cooperadors
Acte de presentació del projecte.

Aquest dissabte s’ha presentat la nova Unió de Cooperadors, un projectes , les obres del qual començaran en pocs dies i permetran remodelar l’històric edifici de la Rambla preservant els seus valors arquitectònics.

El nou equipament serà un espai obert a tothom que permetrà als seus membres compartir temps i coneixement, engegar nous projectes i generar noves activitats relacionades amb la innovació social, l’economia social, el cooperativisme sostenible i l’emprenedoria col·laborativa. El projecte neix d’un procés participatiu obert a finals de 2016, i es mantindrà fidel als orígens de l’edifici fundat l’any 1932 com a cooperativa de consum tot i que s’adaptarà a les necessitats actuals.

L’alcaldessa ha destacat la importància de recuperar l’esperit inicial de l’edifici “perquè som conscients de la presència i el protagonisme de l’economia social i cooperativa. Uns models que són possibles, que són necessaris i que han de tenir el suport de les administracions públiques a través de la col·laboració i la cooperació. Perquè la força de la col·laboració i de la col·lectivitat també són generadors de riquesa econòmica, una riquesa amb un retorn social”.

Raquel Sánchez ha insistit que “aquest és un projecte que transcendeix la remodelació o la recuperació d’un edifici que des del punt de vista arquitectònic té un valor important, que va ser projectat per Josep Lluís Sert i Josep Torres Clavé. Representa una nova manera de fomentar les oportunitats de promoció econòmica basades en un model diferent. Serà un punt de referència en l’ecosistema d’economies col·laboratives i socials del Baix Llobregat per identificar iniciatives d’aquest tipus, dotar-les d’acompanyament i de formació amb l’objectiu que puguin sorgir nous projectes”.

La finalitat última de la Unió de Cooperadors és la millora de les condicions socials i econòmiques de la ciutat amb els objectius seguents:

  • Desenvolupar i donar suport a accions en els àmbits de la innovació ciutadana i les noves economies, per avançar cap a una economia del coneixement, sostenible, diversificada i inclusiva que enforteixi i augmenti el capital social
  • Promoure la igualtat d’oportunitats i noves possibilitats de desenvolupament individual i col·lectiu
  • Esdevenir un centre de referència de la ciutadania per pensar, experimentar, emprendre, cooperar i actuar sobre les realitats socials, ciutadanes i econòmiques.
  • Fomentar l’esperit emprenedor oferint les eines perquè les persones puguin desenvolupar les seves idees i projectes i atreure coneixement i capital social a la ciutat.
  • Facilitar els espais i recursos com a plataforma que connecta amb la ciutadana, l’Ajuntament, i els diferents col·lectius socials, culturals i econòmics, obrint espais de socialització, aprenentatge i cooperació.
  • Adreçar-se especialment als joves de la ciutat, posant al seu abast les eines per a l’aprenentatge i millora de les competències i l’emprenedoria col·laborativa.

El projecte de rehabilitació

Les obres de reforma s’allargaran fins a finals d’any, de manera que la Unió de Cooperadors obrirà les seves portes a principis de 2020. La intervenció suposarà una inversió d’1 milió d’euros que finança l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El director de serveis d’Espais Públics d’AMB, Xavier Segura, ha posat en relleu el component social del projecte: “Aquest és un edifici que ha respost a les expectatives de totes les èpoques per les quals ha passat i ara també participem nosaltres en aquest procés de dotar-lo del contingut dels temps actuals. És fonamental respectar aquest tipus d’edificis, i la seva capacitat d’adaptació i de polifuncionalitat”.

La rehabilitació ha estat projectada per l’arquitecta Meritxell Inaraja, guanyadora del concurs d’idees convocat per l’AMB. L’obra preservarà l’estil i els valors arquitectònics originals, especialment la façana i les escales interiors. Inaraja ha explicat que “el repte era recuperar aquest edifici, la seva essència després de les alteracions que ha sofert, i adaptar-lo a les necessitats del programa i de les necessitats del segle XXI quant a accessibilitat i seguretat. Tot el sistema, tant constructiu com d’instal·lacions, està pensat perquè sigui el màxim versàtil possible, perquè puguin modificar-se o adaptar-se a tot el que pugui anar passant”.

Així, es crearà un equipament obert, diàfan, polivalent que, distribuït en tres plantes, afavorirà la col·laboració també a través de la disposició dels seus espais, d’acord amb la proposta d’usos sorgida del procés de participació ciutadana.

La disposició dels espais serà la seguent:

  • Planta soterrani. Espai polivalent de treball, formació i cocreació.

  • Planta 0. Inclourà l’accés a peu de carrer, recepció, administració i direcció, i espais per a exposicions i trobades.
  • Planta 1. Bar-cuina; terrassa per a actes de petit format, i espais informals de trobada.

Per garantir l’accessibilitat a tothom, un ascensor connectarà les tres plantes del nou edifici.

Programes i activitats

El nou espai acollirà diferents projectes impulsats per l’Ajuntament o per altres entitats, com ara tallers, conferències i programes de formació i ocupació, que contribuiran a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, enfortir la cohesió social i generar noves activitats. Serà una programació oberta amb l’objectiu d’acollir noves propostes o renovar les ja existents.

El tinent d’alcalde de Nova Governança i Economia, Jordi Tort, ha afirmat que “el que pretenem és que qualsevol projecte d’economia social i solidària, o d’economia circular tingui un espai on desenvolupar-se. En definitiva, l’objectiu és treballar de manera col·laborativa, reforçar-nos uns als altres els projectes que tinguem, sumar esforços i, a partir d’aquesta suma, multiplicar l’impacte d’aquestes iniciatives”.

S’ha dissenyat una primera graella d’activitats i programes que inclou, entre d’altres:

– La Cooperadora: programa en el qual diversos grups presentaran projectes per crear cooperatives o iniciatives similars. A la Unió de Cooperadors rebran formació i assessorament. L’objectiu de la iniciativa és fomentar l’emprenedoria col·laborativa.

– Cicle de trobades Construïm la Unió de Cooperadors, espais de pensament: conferències sobre innovació ciutadana i economia transformadora per compartir coneixement i reforçar els valors de la Unió de Cooperadors.

– Suport a la creació i desenvolupament de cooperatives i societats laborals i inserció laboral en empreses d’economia social i cooperativa: activitat realitzada amb la Fundació Futur basada en la cessió d’espais i assessorament a grups o persones.

– Construint Vincles entre entitats de l’economia social i cooperativa: activitat realitzada en col·laboració amb Innobaix basada a connectar entitats que vulguin millorar el seu impacte social gràcies al networking.

El futur de les associacions es troba en el cooperativisme?: tallers organitzats per FAGA (Familiars d’Alzheimer i Altres Demències de Gavà), dirigits a entitats socials interessades a canviar la seva forma jurídica esdevenint en cooperatives.

– Divulgació dels principis cooperativistes i posada en marxa d’una cooperativa d’estudiants: visites guiades a la cooperativa gavanenca Espai Orgànic on estudiants d’ESO podran conèixer el seu funcionament i gestió i rebre’n assessorament i acompanyament.

– Tallers a joves estudiants sobre la creació de cooperatives com a sortida professional: tallers organitzats per la Cooperativa Delta on alumnat d’ESO, Batxillerat i FP rebran informació sobre la creació de cooperatives com a sortida professional.

Funcionament i gestió

La Unió de Cooperadors serà de gestió municipal. No obstant això, s’estableixen canals de coordinació ciutadana i de cogestió amb el grup impulsor, sorgit dels tallers participatius i integrat per membres de diverses entitats i associacions de Gavà i del Baix Llobregat, anomenat Col·lectiu Cooperadors.

La Unió de Cooperadors serà oberta a tothom que vulgui ser-hi, que vulgui pertànyer a la Comunitat. Una comunitat formada inicialment per les persones que van contribuir en el seu procés participatiu, els seus seguidors a les xarxes socials i el Col·lectiu Cooperadors.

Per formar-hi part, caldrà subscriure’s a través del web uniocooperadors.org. Les persones subscrites rebran una targeta de cooperador/a que els donarà accés a tots els serveis i activitats que es generin en el marc de la Unió de Cooperadors i a poder fer ús dels espais de treball lliure. En definitiva, podran gaudir d’un equipament on adquirir nous coneixements i habilitats, estudiar i treballar en projectes col·lectius i personals, i establir una xarxa de col·laboració amb altres membres de la Comunitat.

La Unió de Cooperadors passarà a formar part del mapa d’equipaments i serveis de Gavà, establint-se un ecosistema que permetrà establir vincles de coordinació i cooperació. També forma part de la xarxa de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, institució que té l’objectiu d’identificar les necessitats i oportunitats de l’economia social i cooperativa, estimulant les seves potencialitats per crear riquesa, i ocupació estable i de qualitat al territori.