Unió de Pagesos reclama inversions per millorar el drenatge al Parc Agrari
Foto: Josep Pañella

Unió de Pagesos denuncia que, “arran de últim episodi de pluges d’aquest cap de setmana passat, s’ha tornat a inundar la zona agrícola i ha afectat diversos cultius del delta del Llobregat per cinquena vegada aquest any”. El sindicat insisteix a demanar a les administracions “inversions urgents per resoldre el problema a la zona de Gavà i Viladecans” amb l’objectiu de “garantir el futur de l’agricultura en aquesta àrea“.

Unió de Pagesos precisa, a través d’un comunicat, que “el drenatge deficient d’aquesta zona és un problema des de fa molts anys” i que “les corredores condueixen l’aigua fins a l’estany de la Murtra, i en aquest punt l’aigua va cap al mar, però l’autovia C-31 fa de barrera i impedeix un drenatge ràpid, que és clau perquè no es perdin les collites”.

El sindicat recorda que “als anys noranta ja es va fer una actuació de millora, posant un cargol d’arquímedes per a que l’aigua acumulada als camps desaigüés més ràpidament, però aquesta solució va ser insuficient, i des de llavors periòdicament s’han anat perdent collites per aquest motiu. El pas dels anys i els darrers episodis de pluges intenses han portat la pagesia a una situació insostenible”.

El comunicat diu que “tot i que hi ha diversos estudis amb propostes de solucions a aquest problema, fins aquest moment cap administració s’ha compromès a invertir-hi per arreglar la situació de manera definitiva”.

Unió de Pagesos demana a l’Agència Catalana d l’Aigua (ACA) que “actuï de manera urgent per resoldre aquesta situació” assegurant que “aquesta entitat ha creat una comissió per estudiar les actuacions de millora, però ha negat la participació al sindicat” ¡ que “al juliol va comunicar que licitava un nou cargol d’arquímedes sense que Unió de Pagesos tingui constància que s’hagi engegat el procediment”.

D’altra banda, també denuncien que “la riera dels Canyars, a Gavà, continua rebent aigües brutes, en una de les zones on aquesta riera s’utilitza per entrar als camps de cultiu, ja que és l’antic camí de l’Agullé, la qual cosa crea un problema de salubritat important”.

Unió de Pagesos reclama a l’ACA “una solució urgent i definitiva per aquest problema, ja que les solucions provisional que s’han posat en marxa fins ara han demostrat que són ineficients”.